IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаването на пандемичната обстановка в Китай удължава низходящите движения на петрола*

Инвеститорите имат опасения и около продължително агресивното парично затягане на централните банки

10:42 | 21.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава свободното си падане в понеделник, след като записа най-голямото си седмично понижение от август насам, а перспективите за Китай продължават да са помрачени от влошаващата се пандемична обстановка в страната, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,45%, или 0,39 долара, до 87,23 долара за барел. Миналата седмица сортът поевтиня с почти 9 на сто.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,35%, или 0,28 долара, до 79,80 долара за барел.

Китай отчете първия смъртен случай, причинен от коронавируса, от почти шест месеца насам в събота, като бяха регистрирани още два такива в неделя. Това подсилва опасенията, че страната – най-големият вносител на петрол в света – отново ще затегне значително противоепидемичните мерки.

От Goldman Sachs Group Inc. занижиха прогнозите си за Брента през четвъртото тримесечие с по 10 долара на барел до цена от 100 долара за барел, показва бележка на експерти. Отчасти причина за занижената прогноза е възможността от допълнителни ограничителни мерки в Китай на фона на нарастващия брой новозаразени.

„Черното злато“ изтри ръстовете, отбелязани в началото на тримесечието, когато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобри намаление в добива от 2 млн. барела дневно.

През декември предстои да влязат в сила още санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна, като се очаква страните от Г-7 да въведат и ценови таван на руското гориво.

„Пазарът правилно се чувства нервен относно бъдещите (пазарни) основи заради значителния брой на заразени в Китай и липсата на яснота на въвеждането“ на ценовия таван, казаха анализатори на Goldman, включително Калъм Брус. За по-дългосрочните инвеститори обаче низходящите движения са възможност да добавят време (на инвестицията си), смятат експертите.

Петролните пазари имат опасения и около продължително агресивното парично затягане на централните банки, което може да доведе до икономически спад. Тази седмица предстои Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да публикува своите прогнози за икономическия растеж догодина, след като очакванията ѝ през септември вече бяха по-песимистични. Федералният резерв на САЩ ще публикува протоколите от последното си заседание, от които може да стане ясно какво планира да прави регулаторът в следващите месеци.

*Към 10:25 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още