IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси дадоха червено начало на седмицата

Инвеститорите осмислят икономическите перспективи и сигналите от централните банки

19:44 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите борси в Европа записаха понижения в понеделник, докато инвеститорите осмислят икономическите перспективи и сигналите от централните банки за следващите им ходове.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа лек спад от 0,06% до 433,06 пункта.

Германският бенчмарк DAX намаля с 0,36% до 14 379,93 пункта.

Френският показател CAC40 се понижи с 0,15% до 6634,45 пункта.

Британският измерител FTSE100 отписа 0,12%, падайки до 7376,85 пункта.

Седмицата се очертава да бъде лека откъм макроикономически данни. Във вторник ще стане ясно влошили ли са се потребителските нагласи в Европа през ноември. Миналата седмица окончателните данни на европейската статистическа служба "Евростат" потвърдиха двуцифрената инфлация в еврозоната на ниво от 10,6%, след като през септември тя бе 9,9 на сто. Движенията дадоха известна доза облекчение за банкерите в Европейската централна банка (ЕЦБ), но в същото време подчертаха тенденцията на все още устойчиво силния инфлационен натиск на Стария континент.

Пазарите ще се ослушват и за сигнали от централните банкери - в следващите дни се чакат изказвания от заместник-управителя на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънклиф, от управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, от представители на Федералния резерв на САЩ, включително Джеймс Булард от клона на банката в Сейнт Луис, от заместник-управителя на ЕЦБ Луис де Гиндос и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още