IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите ще получат кратък отдих преди месеца на централните банки

Ключово събитие през иначе спокойната седмица ще са прогнозите на ОИСР за ръста на световната икономика

10:24 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В следващите десетина дни инвеститорите ще получат временен отдих, преди да започне месецът на централните банки, в който регулаторите ще вземат последно за годината решение за лихвите си и също така ще дадат насоки какво да очакват пазарите поне през първите няколко месеца на 2023 г.

Предстоящата седмица няма да е силно натоварена откъм икономически данни и събития, което ще даде възможност на инвеститорите да осмислят публикуваната до момента информация, която единствено подсили нюансите на картина на все още висока инфлация, нарастващи рецесионни рискове и твърди решения да продължат с паричното затягане централни банкери.

През миналата седмица окончателните данни на европейската статистическа служба "Евростат" потвърдиха двуцифрената инфлация в еврозоната на ниво от 10,6%, след като през септември тя бе 9,9 на сто. Движенията дават известна доза облекчение за банкерите в Европейската централна банка (ЕЦБ), но в същото време подчертават тенденцията на все още устойчиво силния инфлационен натиск на Стария континент.

Първоначално обявените данни преди две седмици бяха за ниво от 10,7%.

Годишната инфлация в еврозоната достигна 10,6% през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Годишната инфлация в еврозоната достигна 10,6% през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Същевременно от ЕЦБ остават оптимисти, тъй като инфлационният натиск в САЩ вече се забавя - през октомври потребителските цени са нараснали с 0,3% на месечна база, докато на годишна база движението е достигнало 6,3%. За сравнение - през септември бе регистриран 40-годишен  връх от 6,6 на сто.

По-рано миналата седмица управителят на Фреската централна банка и член на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало изрази мнение, че признаците за доближаване на върха на инфлацията в САЩ са добра новина за всички.

„Признаците, че инфлацията достига своя връх – както основната, така и базисната – в САЩ от миналия четвъртък са добри новини за всички“, коментира Вилроа по време на своя реч в Токио. Той посочи още, че паричното затягане на Федералния резерв оказва значително влияние и върху останалата част от света, тъй като доведе до поскъпването на щатския долар.

Икономисти обаче прогнозират, че еврозоната може да изпадне в рецесия в следващите месеци, като „тя няма да е плитка“.

19-членният блок е подложен на изключителен натиск, откакто в края на февруари започна войната в Украйна. Комбинацията от санкции срещу Москва, резкият край на руските доставки на природен газ и необходимостта от финансова подкрепа за домакинства и фирми помрачиха перспективите за съюза, за който в началото на годината се прогнозираше по-голям икономически ръст от този на САЩ.

Не само перспективите за икономическия растеж на Европа обаче са помрачени от рецесионни облаци. Все повече икономисти смятат, че през следващата година САЩ ще изпаднат в рецесия.

Ключово събитие тази седмица ще са прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за ръста на световната икономика през 2023 г., които предстои да бъдат публикувани във вторник. Предишните очаквания на базирана в Париж организация от септември за ръста през 2023 г. вече предвиждаха влошаване на показателя.

Данните ще покажат и движението на инфлацията в различните точки на света, потребителските нагласи на фона на предстоящите празници, както и какъв е бизнес климатът в края на годината.

"Едно от най-големите предизвикателства, които икономиките по света срещат, е инфлацията и забавянето ѝ във време, когато растежът също се забавя", каза Гита Гопинат, първи заместник управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) по време на икономическия форум Bloomberg New Economy Forum in Singapore по-рано миналата седмица. "Вероятно навлизаме в ера за централните банки, в която те наистина ще трябва да се справят с този компромис", допълни Гопинат.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Първият ден от седмицата се очертава да бъде спокоен. В понеделник ще стане ясно колко се е ускорила производствената инфлация в Германия, както и до какво ниво е достигнала потребителската инфлация в Хонконг през октомври. Очакват се изказвания на централни банкери, в т.ч. на заместник-управителя на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънклиф.

Нова Зеландия ще публикува информация за търговския си баланс.

Във вторник управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу ще направи изказване. В ранния следобед се очаква статистика за продажбите на дребно в Канада. В Европа ще стане ясно влошили ли са се потребителските нагласи през ноември. По-късно през деня се очаква изказване на управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, заедно с представители на Федералния резерв на САЩ, включително Джеймс Булард от клона на банката в Сейнт Луис.

Основно събитие през деня ще са прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за ръста на световната икономика през 2023 г.

В сряда централната банка на Нова Зеландия ще вземе решение за пътя на паричната си политика. За района на Европа се очакват предварителните данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) през ноември. Малко след това заместник-управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос ще направи изказване. Данни за бизнес активността се очакват и за Великобритания, докато в САЩ ще стане ясно с колко е нараснал броят на разрешителните за строителство. Същия ден се очакват и ежеседмичните данни за щатските резерви на петрол и за пазара на труда в страната. Фед ще публикува протоколите от последното си заседание.

Русия ще публикува информация за ръста на производствените цени и за промишленото производство през октомври.

Очакват се изказвания от централни банкери, в т.ч. на главния икономист на АЦБ Хю Пил, на управителя на Канадската централна банка Тиф Маклем и др.

В четвъртия ден от седмицата Япония ще публикува информация за бизнес активността, докато съседна Южна Корея ще вземе решение за паричната си политика.

Институтът Ifo ще съобщи влошил ли се е бизнес климатът в Германия през ноември. Същия ден отново се очакват включвания от централни банкери, сред които заместник-управителят на Бундесбанк Клаудия Бух, главният икономист на АЦБ Хю Пил, заместник-ръководителят на ЕЦБ Луис де Гиндос, както и Андреа Енрия и Исабел Шнабел от ЕЦБ.

Турската централна банка ще вземе решение за размера на лихвите си.

В петък ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Токио през ноември, докато Германия ще публикува статистика за ръста на икономиката си през третото тримесечие. В Швейцария ще има данни за нивото на заетост през периода юли-септември, докато във Франция и Италия се очакват данни за потребителските нагласи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още