IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато пазарът очаква детайли за плана за ценовия таван*

Инвеститорите продължават да следят развитието на пандемията в Китай

10:17 | 23.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в сряда, докато инвеститорите са в очакване на детайли за плановете на Запада за таван на цената на руския нефт и продължават да преценяват перспективите за търсенето в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,68%, или 0,60 долара, до 88,96 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 0,65%, или 0,53 долара, до 81,48 долара за барел.

Посланиците на Европейския съюз (ЕС) може да проведат заседание по-късно през деня, за да обсъдят влизането в сила на ценовото ограничение. Русия заяви, че няма да доставя петрол до тези страни, които въведат мярката.

„Изглежда, че (цената) няма да бъде определена твърде далеч от това, което в момента Русия получава“, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Ако случаят е такъв, не бих очаквал голяма реакция от пазара. Според мен е по-важно да видим как ще реагира Русия“, допълни Патерсън.

Цената на „черното злато“ намаля този месец на фона на опасенията около търсенето в Китай – най-големият вносител на петрол в света – докато страната продължава да се бори с нарастващия брой новозаразени. Вниманието на инвеститорите е насочено и към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, след като картелът отрече да планира увеличение на добива през декември.

Броят на положителните случай в Китай достигна нива, близки до рекордните, свивайки потреблението на енергия. Въпреки че властите предприемат по-таргетиран подход, увеличаващите се ограничителни мерки означават, че 48 китайски града може да са обект на някаква форма на регионално или по-широкообхватно ограничение на свободното придвижване, според Nomura Holdings Inc. 

Предстои по-късно през деня да бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, които може да дадат насоки за това какво предстои оттук насетне. Агресивното затягане на паричната политика бе сред основните страхове на инвеститорите в последните месеци, тъй като може да предизвика икономическо забавяне, което допълнително да свие търсенето на енергия.

*Към 09:53 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Масово се представят факти за сегашната инфлация, ала е с обществено мълчание, че неправилността на Министерството на финансите да употребява създаващ щети метод за държавни финанси е нейната водеща причина. В съответната държава, до два часа след като Министерството на финансите спре лошия метод за държавни финанси се прекратява развитието на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още