IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха шеста поредна седмица с ръстове

Пазарите бяха под натиска на търговията с акциите на Credit Suisse

19:38 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Водещите европейски индекси затвориха с минимални изменения шестата си поредна седмица на зелено, изчислява CNBC. Пазарите очакват Федералният резерв да забави крачките по отношение на вдигането на основния лихвен процент. Търговията обаче беше под натиска на рекордно ниската цена на акциите на Credit Suisse.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с нищожен спад от 0,02% до 440,73 пункта. Индексът затвори като цяло оптимистична седмица и записа шести пореден седмичен ръст. На представянето обаче натежа търговията с акции на швейцарската Credit Suisse, които загубиха над 5% до рекордно дъно от 3,37 швейцарски франка за брой. Банката успя да си осигури над 4 млрд. долара от инвеститори, включително и от националната банка на Саудитска Арабия, с които да покрие своите финансови проблеми.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 завърши на зелена територия, въпреки опасенията за рецесия за британската икономика. Засега обаче инвеститорите са настроени положително и индексът затвори седмицата на ниво от 7486,67 пункта, или ръст от 0,27% спрямо сесията в четвъртък.

С минимални ръстове завършиха и германския DAX и френския САС40. Индексът на Deutsche Boerse затвори с ръст от 0,01% до 14 541,38 пункта, а за CAC40 повишението е от 0,08% до 6712,48 пункта.

На петролните пазари цената на петрола продължава да намалява на фона на опасенията за потреблението в Китай. В страната има рекорден брой болни от коронавирус, а Пекин още не се отказва от своята политика на "нулев ковид", тоест предстоят пълни блокади. Лекият суров петрол (WTI) се търгува за 77,10 долара за барел, което е спад от малко над 1%. Европейският сорт Brent поевтиня също с около 1% до 84,41 долара за барел в края на европейската сесия.

Стойността на еврото се покачва леко до 1,0402 долара за брой. Британският паунд се търгува за 1,2095 долара.

Цената на златото се повишава за трета поредна сесия и достигна цена от 1753,30 долара за тройунция, или ръст от почти 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още