IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа записаха червено начало на новата седмица

Инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията в еврозоната

19:43 | 28.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фондовите борси в Европа записаха червено начало на новата седмица, докато инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията в еврозоната, които предстои да бъдат публикувани в следващите дни.

Паневропейският индекс Stoxx 600 намаля с 0,65% до 437,85 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа спад от 1,09% до 14 383,36 пункта.

Френският показател CAC40 се понижи с 0,7% до 6665,2 пункта.

Британският измерител FTSE100 отписа 0,17% от стойността си, падайки до 7474,02 пункта.

В сряда (30 ноември) европейската статистическа служба Евростат ще публикува предварителните данни за потребителската инфлация в еврозоната през декември. Очакванията на икономистите са инфлацията да е останала на двуцифрено равнище през текущия месец макар и забавяйки се леко до 10,4%, според медианните прогнози в анкета на Bloomberg. За сравнение – през октомври инфлацията бе в размер на 10,6 на сто.

По-рано през деня в понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира, че за нея би било изненада, ако инфлацията е достигнала своя връх.

"Иска ми се да видя, че инфлацията е достигнала своя връх през октомври, но се опасявам, че няма да достигна чак такава степен“, каза Лагард пред евродепутати в Брюксел. „Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, допълни Лагард.

Членът на ЕЦБ и ръководител на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот предупреди, че сигнализираният цикъл на парично затягане от ЕЦБ не е близо до края си.

"В Европа трябва да се подготвим за продължителен период, в който политиците и централните банкери ще трябва да се занимават с това (инфлацията - бел. ред.) и да се фокусират върху ценовата стабилност", каза той в Париж. Той коментира, че всякакви разговори за риска от прекалено затягане в този момент "са малко несериозни".

Пазарите следят и случващото се в Китай, след като миналата седмица страната отчете най-високия брой новозаразени с коронавирус от началото на пандемията насам. Това доведе до допълнително затягане на вече строгите противоепидемични мерки, а през уикенда в различни точки на страната се появиха протести. Рядката проява на неподчинение увеличава заплахата от правителствени репресии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още