IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари отчетоха ръстове в понеделник

Акциите от петролния и газов сектор поведоха ръстовете

20:02 | 19.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари отчетоха ръстове в понеделник, въпреки ясната заявка на централните банки, че затягането на паричната политика ще продължи.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,27% до 425,87 пункта. В Германия DAX се повиши с 0,36% до 13 942,87 пункта, във Франция CAC 40 добави 0,32% до 6 473,29 пункта, а във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,4% до 7 361,31 пункта.

Акциите от петролния и газов сектор поведоха ръстовете със средно увеличение от 1,7%, следвани от застрахователните акции с 0,7%.

Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент от 1,5% на 2% в четвъртък и заяви, че ще се стреми да свива баланса си с около 15 млрд. евро месечно от март 2023 г. до края на второто тримесечие, припомня CNBC.

ЕЦБ каза още, че повишаването на лихвите ще трябва да продължи „значително, със стабилно темпо“.

Централните банки на Великобритания и Швейцария изразиха подобни становища, като повишиха лихвите в двете страни с по 50 базисни пункта – в съответствие с решението на Федералния резерв на САЩ от сряда.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл също посочи, че усилията на централната банка да овладее инфлацията далеч не са приключили и каза, че централните банкери ще трябва да продължат да поддържат темпото.

Заради решенията на централните банки миналата седмица Stoxx 600 достигна близо петседмично дъно.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион се понижиха през нощта в понеделник заради опасенията за настъпваща рецесия. Същевременно китайски официални лица обещаха да стабилизират икономиката на страната през 2023 г. и да поддържат достатъчно ликвидност на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още