IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпва в последната търговска сесия за годината*

"Черното злато" е на път да изпрати волатилната 2022 г. с повишение в цената

10:18 | 30.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в петък, като е на път да завърши волатилната година с повишение в цената, докато инвеститорите са в очакване на възстановяване на търсенето в Китай и се подготвят за възможността по-малко руски петрол да достига до купувачите, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,49%, или 0,41 долара, до 83,87 долара за барел, като ще завърши годината с повишение от над 8%.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,40%, или 0,31 долара, до 78,71 долара за барел. Сортът е на път да запише годишен ръст от малко над 5 на сто.

Китай продължава да се бори с нарастващия брой на положителните случаи на коронавирус, докато разхлабването на мерките за пътувания предизвика страхове от влошаване на пандемията в световен мащаб. Все още има известен оптимизъм обаче, че търсенето в Китай – най-големият вносител на енергия – ще се възстанови.

Трейдърите следят и за допълнителна реакция от страна на Русия в отговор на наложените ѝ от запада санкции. Очаква се в началото на следващата година да влезе в сила забрана за износ на петролните продукти на Москва.

„В краткосрочен план има опасения за предлагането и търсенето, като и за двете е малко вероятно те да изчезнат скоро, което може да доведе до още ценови колебания“, обясни Равиндра Рао, ръководител по суровинни проучвания в Kotak Securities Ltd. Според него започнат ли да намаляват новозаразените в Китай, търсенето ще нарасне.

По-рано тази година „черното злато“ поскъпна значително, след като Русия нахлу в Украйна. Последните месеци обаче суровината поевтиня поради опасения за световния икономически растеж. Редица централни банки започнаха да затягат агресивно своята парична политика в отговор на рекордната инфлация.

От TC Energy Corp. възстановиха работа по онази част на тръбопровода Keystone, чието спукване доведе до разлив и до спиране на работата за повече от три седмици. Щатските търговски запаси на петрол са се увеличили със 718 хил. барела миналата седмица, показаха данни на Администрацията за енергийна информация.

*Към 09:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още