IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България емитира нов дълг за 1,5 млрд. евро при засилен интерес на пазарите

Страната ни пласира 10-годишни държавни облигации, като подадените оферти са за над 6,45 млрд. евро

18:53 | 17.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България успешно е емитирала външен дълг в размер на 1,5 млрд. евро при доходност от малко под 4,8%, става ясно от информация, поместена на търговския терминал на финансовата медия Bloomberg.

Става въпрос за емисия 10-годишни държавни облигации, като подадените оферти са за над 6,5 млрд. евро.

Министерството на финансите ще обяви подробности за емисията, разпределението между банки, пенсионни дружества и инвеститори и страните, от които произхождат. 

Емисията е част от средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари на стойност 12 млрд. евро, а консултанти са BNP Paribas, Citi, JPMorgan (B&D) и UniCredit. Очакваната цена беше в диапазона около Mid Swaps + 250 базисни пункта, т.е. около 5,25%. За търсения обем беше посочено само, че целта е емисията да е бенчмаркова (поне 1 млрд. евро).

Целевият пазар включва на практика всички допустими контрагенти, професионални клиенти и клиенти на дребно.

Емисията ще бъде един от инструментите за финансиране на бюджета, който Министерството на финансите използва, като се придържа към основната цел на дълговото управление – финансиране на планирания дефицит за тази година така, че да отговаря на критериите за влизане в еврозоната, осигуряване на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на законово регламентираните нива на фискалния резерв. 

Припомняме, че през март 2023 г. има падежираща еврова емисия в размер на 1,444 млрд. евро, която България трябва да изплати. 

За последно България излезе на международните дългови пазари на 15 септември, когато Министерството на финансите пласира облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият бе със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125%, а вторият бе със срочност 12 години, обем от 750 млн. евро и лихвен купон 4,625%.

България продължава да поддържа ниско ниво на задълженията си, като делът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт възлиза на 21,3% към 30 юни 2022 г. (16,442 млрд. евро, вторият най-малък дял в ЕС). 

А след като служебният министър на финансите Росица Велкова се отказа от идеята да внася проектобюджет за тази година, в рамките на първите три месеца на 2023 г. в сила е Законът за удължаване на бюджета, който предвижда вземането на максимален дълг в размер на 1,555 млрд. евро. 

Руската война в Украйна допълнително усложни глобалната макроикономическа среда, частично в Европа, и промени икономическите перспективи пред България. В своята есенна прогноза от 2022 г. ЕК прогнозира растежът на родната икономика да достигне едва 3,1 процента през 2022 г., като ще се забави още повече - до 1,1 на сто, през настоящата 2023 година. През 2021 година икономиката на страната ни нарасна със 7,6 на сто след свиването с 4 на сто през пандемичната 2020 година.

Спрямо летните прогнози на ЕК, публикувани в средата на юли, очакванията за България са подобрени за 2022 г. (през лятото се очакваше ръст от 2,8 на сто), но перспективите за 2023 г. бяха влошени (при ръст от 2,3% в летните прогнози). За 2024 г. Еврокомисията залага на темп на нарастване на брутния ни вътрешен продукт (БВП) от 2,4 на сто.

Министерството на финансите пък очаква БВП да е нараснал с 2,9% през миналата година (насърчен от публичните харчове и инвестициите) и да се забави до 1,6% през 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сега Министерството на финансите предлага да се осъществяват държавни финанси със силно влияние за неустойчивост на официалната валута. Неправилността е водеща причина за сегашните щети. За отлагане на икономически крах с пари от заеми, държавната власт заплаща щети от управленския порок. Заради държавната сгрешеност, правителството има сегашни дългове. Ако работещите в Министерството на финансите плащаха с лични пари лихвите от държавните заеми, дали ще запазват държавната финансова грешк ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Една ескадрила от изтребители според НАТОВски стандарт е 18-24 броя ... Не се отклонявай много от философията , тъмна индия ти е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
Тия престъпници ще вкарат България в дългове спирала !!! СЕГА пък какво - още една ескадрила нарисувани самолетчета ли ще купят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
чемодан вокзал кибуц https://***.pariteni.bg/***/kreditirane/banker-niama-da-ima-riazko-pokachvane-na-lihvite-244985
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Вторичен пазар има ли или конвергенцията ще е през мандат на Възраждане и по *** на Британские острова https://***.ecb.europa.eu/stats/financial_markets_and_interest_rates/long_term_interest_rates/html/index.en.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още