IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва търговията в зелено, докато пазарът гледа към Фед*

Индексът Nasdaq се насочва към най-доброто си месечно представяне от миналия юли насам

17:47 | 27.01.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси в САЩ започват търговската сесия в петък с повишения, като и трите показателя са се насочили към отбелязването на седмица на зелено, подкрепени от силните данни за ръста на американската икономика, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,13% към стойността си, или 44,11 пункта, достигайки 33 993,52 пункта. За седмицата индексът нараства с 1,7%.

Широкият измерител S&P 500 се покачва с 0,24%, или 9,86 пункта, до 4070,29 пункта, докато за седмицата добавя 2%.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличава с 0,42%, или 48,83 пункта, до ниво от 11 561,24 пункта. В последните седем дни бенчмаркът се повишава с над 3 на сто, като е напът да запише най-доброто си месечно представяне от миналия юли насам.

В петък продължава сезонът на отчетите в САЩ. Ценните книжа на Intel поевтиняват със 7,79% след силно разочароващ доклад, докато акциите на American Express добавят 9,91% към стойността си въпреки слабите резултати в края на миналата година.

В четвъртък (26 януари) стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е покачил с 2,9% на годишна база през миналото тримесечие, след като предходното нарасна с 3,2 на сто. Възходящото движение надмина медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за ръст от 2,6 на сто.

По-рано през деня официалната статистика направи и още една приятна изненада за пазарите, като показа, че предпочитан от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията е забавил своя ръст през декември. Базовият ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), изключващ цените на храните и енергията, е нараснал с 4,4% на годишна база през декември, след като месец по-рано той добави 4,7% към стойността си. На месечна база индексът записа повишение от 0,3%, което е леко ускорение спрямо отчетените 0,2% през ноември. Годишното повишение е най-малкото от края на 2021 г. насам.

"Тазгодишният възход на фондовите пазари е впечатляващ и не трябва да се игнорира", смята Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance. "За жалост, има вероятност Фед отново да започне да говори песимистично на пазара, още следващата седмица, затова отново се пригответе за волатилност тази година. Може да сме в спокойна зона, но все още да не сме вън от опасност".

Погледите на инвеститорите вече са насочени към следващата седмица, когато ще се състои първото за годината заседание на банкерите във Фед. Прогнозите са за лихвено увеличение от 25 базисни пункта (б.п.)., след като на предходната си среща през декември банкерите забавиха ход с повишение от половин процентен пункт.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 0,94% до 88,29 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,65% до 81,54 долара за барел.

Цената на златото намалява с 0,3% до 1924,2 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,537%.

*Към 17:11 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още