IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът не успява да намери стабилна посока на фона на поевтиняващия долар

Влияние върху пазарите имат и последните данни за запасите от суров петрол в САЩ

09:24 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола не успяват да намерят стабилна посока в сряда въпреки положителната тенденция от предишните два дни, след като доларът поевтинява след изказване на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който звучеше по-малко ястребово** настроен за лихвените проценти, отколкото пазарите очакваха. Влияние имат и данните, че американските запаси от суров петрол неочаквано са намалели, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 11 цента, или 0,13%, до 83,58 долара за барел, след като поскъпнаха с 3,3% в предишната сесия.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI обаче продължават да поскъпват – с 0,04% до 77,17 долара за барел, след скок от 4,1% в предишната сесия.

Индексът на долара леко се понижи до 103,29 пункта в ранната търговия, продължавайки загубите си след коментарите на Пауъл от вторник, което прави петрола по-евтин за притежателите на други валути.

С по-малко агресивни увеличения на лихвите в САЩ пазарът се надява, че най-голямата икономика и петролен консуматор в света ще избегне по-остро забавяне на икономическата активност или дори рецесия, както и спад на търсенето на петрол.

„Мисля, че сме в сравнително балансиран пазар“, коментира старшият икономист на Westpac Джъстин Смърк.

„Ако имаме по-силен от очакваното растеж в развиващия се свят, цените на петрола ще се стабилизират и ОПЕК ще трябва да засили производството. Това не е основната ни позиция. Не очакваме голям ръст на търсенето“, казва той.

Подкрепяйки пазара, седмичните данни за инвентара от Американския петролен институт показа, че запасите от суров петрол са се свили с около 2,2 млн. барела през седмицата до 3 февруари, посочат пазарни източници.

Това се противопостави на очакванията на деветима анализатори, анкетирани от Ройтерс, които очаква запасите да са нараснали с 2,5 млн. барела.

Запасите от бензин и дестилат обаче са се увеличили с повече от очакваното, като тези от бензин са се вдигнали с около 5,3 млн. барела, а на дестилат – с 1,1 млн. барела.

Пазарът очаква да види дали данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ, която ще излезе по-късно днес, ще потвърди спада в запасите.

* Информацията е актуална към 9:17 ч.

** Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още