IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на яснота в посоката на централните банки помрачи търговията на борсите в Европа

Трейдърите реагираха и на коментарите на руския вицепремиер Александър Новак, който заяви, че Русия ще свие добива на петрол с 500 хил. барела на ден през март

20:10 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с понижения, докато инвеститорите се опитват да преценят посоката на действие на големите централни банки по отношение на покачването на лихвите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,96% до 457,89 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа спад от 1,39% до 15 307,98 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,36% до 7882,45 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,82% от стойността си, понижавайки се до ниво от 7129,73 пункта.

Акциите на Orpea S.A. поскъпнаха с 50%, с което френската компания оглави Stoxx 600, следвана от Fastighets AB Balder Series B (+5,11%), OMV AG (+4,16%) и Repsol S.A. (+4,08%).

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за икономиката на Великобритания. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната остава без промяна през четвъртото тримесечие след ревизиран спад от 0,2% през предишните три месеца, съобщи Националната статистическа служба в петък. БВП само през декември обаче бележи спад от 0,5%.

Според данните през втората половина на миналата година Великобритания е избегнала две последователни тримесечни свивания – дефиницията за техническа рецесия. Въпреки това икономиката за последните три месеца е била с 0,8% по-малка от размера си в края на 2019 г., с което страната става единствената от Г-7, която все още не е възстановила напълно производството си, изгубено по време на пандемията.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 февруари, петък. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 февруари, петък.

Пазарите реагираха и на коментарите на Джером Пауъл в кулоарите на вашингтонския Икономически клуб. Управителят на Федералния резерв на САЩ заяви, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади инфлацията на фона на пазара на труда, който според последните данни остава много силен.

"Процесът на дезинфлация, процесът на намаляване на инфлацията, започна и той започна в сектора на стоките, който е около една четвърт от нашата икономика", заяви ръководителят на централната банка, "но има да извърви дълъг път. Това са много ранни етапи", изтъкна още Пауъл.

Трейдърите отбелязаха и коментарите на руския вицепремиер Александър Новак, който заяви, че Русия ще свие добива на петрол с 500 хил. барела на ден през март без да се консултира с останалите членове на ОПЕК+. "В Русия вярваме, че механизмът за ограничаване на цената на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължаване на разрушителната енергийна политика на колективния Запад", коментира Новак. Според него таванът на цената може да доведе до намаляване на инвестициите в сектора - и съкращаване на добивите на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още