IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след решението на Москва да намали доставките*

Инвеститорите продължават да гледат с повишено внимание и към Федералния резерв

09:22 | 13.02.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява в първия ден от седмица, след като опасения за това доколко по-високите лихвени проценти в САЩ ще засегнат рисковите активи обърнаха част от ръста, който дойде от плана на Русия да ограничи предлагането в отговор на западните санкции, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват със 78 цента, или 0,90%, до 85,61 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI бележат спад на цената от 82 цента, или 1,03%, до 78,90 долара за барел, след като поскъпнаха с над 2% в петък заради новината, че Москва ще ограничи предлагането.

Инвеститорите продължават да гледат с повишено внимание към Федералния резерв, който явно планира да поддържа лихвените проценти по-високи, за да се укроти инфлацията, подкрепяйки долара. Това носи трудности за повечето суровини.

Петролът започна неубедително 2023 г., докато инвеститорите се борят с продължаващите последици за енергийния пазар от войната в Украйна, както и заради положителното влияние от отварянето на Китай след премахването на ограниченията около Covid. Освен това имаше множество незначителни прекъсвания на доставките в Европа.

„Забавянето на световния растеж ще бъде в съзнанието на инвеститорите, докато преминаваме през 2023 г., но предизвикателството е да се опитваш да балансираш това с възстановяването на Китай“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в iNG Groep. „Виждаме известно събиране на печалбата след мащаба на движенията миналата седмица“, допълни той.

Белият дом каза, че планът на Русия да намали предлагането на петрол, което бе обявено в петък, показва до каква степен президентът Владимир Путин е готов да използва ресурси, например енергийни, като оръжие. Въпреки хода партньорите на Москва в коалицията ОПЕК+ сигнализира, че няма да увеличат производството, за да запълнят липсата.

Освен това както Организацията на страните износителки на петрол, така и Международната агенция по енергетика трябва да представят месечните си доклад за пазара съответно във вторник и сряда, с което имат възможност да коментират влиянието на решението на Русия върху търсенето и предлагането.

„В краткосрочен план подозирам, че цените ще останат в сравнително ограничен диапазон заради излишъка през първото тримесечие“, казва Патерсън. „Доближавайки се до средата на годината, очакваме пазарът да се затегне, което ще вдигне цените към 100 долара“, допълни той.

* Данните са актуални към 9:04 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... прав е khao да те храни и соли , щото първо това е икономически сайт и има секция с борсови цени на суровини , поглеждаш и до всяка цена има индикатор в зелено за увеличение и с колко , и в червено за намаление и с колко ... :))) ... я ги намери и ни информирай каква е текущата ситуация . За сверка влез и виж цените в някой специализиран сайт за петрол , дето има за основните 100 борсово търгуеми сорта (Urals също е надолу) ... после що са спрели рассийските клоаки в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
"Петролът поевтинява след решението на Москва да намали доставките*"-"Цены на нефть взлетели на 2,5 доллара после сообщений о том, что Россия сократит добычу в марте на 500 тыс. баррелей."Някой лъже,по подразбиране са руснаците!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още