IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари записват спадове в очакване на новини от Фед

Централната банка на САЩ ще публикува стенограмата от последното си заседание в сряда

19:23 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха на червена територия като корпоративни данни натежаха на търговията. Опасенията са, че те ще позволят на Федералния резерв да запази политиката си за повишаване на основния лихвен процент в САЩ, пише CNBC. Централната банка на САЩ ще публикува в сряда (22 февруари) стенограмата от последното си заседание.

Търговията беше под влияние и на геополитическата нестабилност в Европа. По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин изнесе реч пред политическия и икономическия елит на Русия, коментирайки войната в Украйна, която продължава да нарича "специална военна операция" и да настоява, че причината за нея е в действията на Запада.

Паневропейският Stoxx 600 изтри 0,23% от стойността си и затвори сесията на ниво от 463,77 пункта. На представянето му повлияха технологичните компании, но в същото време банковия сектор записва повишения. Едно от малките изключения е Credit Suisse, чиито акции поевтиняха с над 4% до цена от 2,66 франка. Причината е информация, че банката се разследва от финансовия регулатор на Швейцария заради коментар на изпълнителния ѝ директор отпреди няколко седмици.  

Германският DAX се понижи с 0,52% до 15 397,62 пункта, а френският САС 40 достигна до ниво от 7308,65 пункта, което е намаление от 0,37 на сто спрямо сесията в понеделник. Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 затвори на ниво от 7977,75 пункта, или спад от 0,46%. Инвеститорите не обърнаха внимание на изненадващия бюджетен излишък при изпълнението на британския бюджет през януари. 

Търговията на петролните пазари е волатилна, като отново опасенията за икономическия растеж надделяват над плановете за намаляване на добива и доставките. Така априлските контракти за сорта Brent поевтиняха с 1,5% до 82,80 долара за барел. Лекият суров петрол (WTI) с доставка през март се търгува за 76,12 долара за барел към края на европейската сесия. Това е спад от 0,3%. По-активни са сделките с априлските доставки на WTI, чиято цена е близка почти 76,20 долара за барел, или намаление от 0,45 долара за барел. 

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0655 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,2102 долара за брой.

Златото записва намаление от 0,41% до 1842,60 долара за трой унция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още