IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна стигна двуседмично дъно заради тревогите около Silvergate

Биткойнът изтри до 6% от стойността, преди да компенсира част понижението и минути преди 10:30 ч. се търгува при цена от 22 383 долара

10:37 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се понижи до най-ниското си равнище от две седмици насам отчасти заради по-широкото оттегляне на инвеститори от криптосектора заради кризата с ключова мрежа за плащания в индустрията.

Биткойнът изтри до 6% от стойността, съобщава Bloomberg, преди да компенсира част понижението и минути преди 10:30 ч. се търгува при цена от 22 383 долара, което е понижение от 4,3% за денонощието. Етерът, от своя страна, поевтинява с 4,5% до 1569 долара. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Секторът на дигиталните активи все още асимилира проблемите на близката до криптосектора американска банка Silvergate Capital Corp., която по-рано в четвъртък обяви, че проучва дали може да остане жизнеспособна. Банката предлага широко използвана платежна мрежа, която улеснява прехвърлянето на средства в реално време между криптофирми. Но много дигитални борси, емитенти на стейбълкойни и платформи за търговия спряха да използват Silvergate.

„Silvergate е един от основните банкови доставчици в американски долари за криптоиндустрията“, коментира Джон Торо, ръководител на звеното за търговия на борсата за дигитални активи Independent Reserve. „Всички притеснения за ликвидността ще имат директен ефект върху пазарните условия и може да се отразят на достъпа и наличността на някои клиентски средства“, допълва той

Проблемите на Silvergate са пореден пример за продължаващите ефекти за сектора от фалита на криптоборсата FTX през ноември. банката бе изправена пред масово теглене на депозити след фалита на своя ключов клиент.

Секторът на дигиталните активи остава засегнат и от по-широките регулаторни мерки на САЩ, както и от очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго, което намалява апетита за риск.

Поевтиняването на биткойна изважда на преден план някои технически равнища. Цената на токена падна под 50-дневната си пълзяща средна, което за някои анализатори увеличава риска от нови понижения.

Възстановяването на биткойна през 2023 г. се охлади до 35%, което остава значително над 4-процентната възвръщаемост при международните акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още