IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът „risk off“ се задейства и натовари европейските борси 

Сривът на Silicon Valley Bank се отрази негативно на всички публични банки на Стария континент 

19:43 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Лондон пострада силно заради срива при банките. Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Борсата в Лондон пострада силно заради срива при банките. Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Европейските фондови пазари спаднаха по-силно в петък. Лошите новини дойдоха от банковия сектор на САЩ, където SVB Financial изпадна в затруднение, което се отрази на целия сектор, а в края на търговията в Европа стана ясно, че банката се поема от регулаторите. Сега инвеститорите изчакат, за да видят колко висок е рискът за останалите американски банки или за глобалния сектор. Това създаде нова, досега несъществуваща в такава степен несигурност, а рефлексът задейства т. нар. „risk off", т.е. първо да се намали рискът.

Това предизвика натиск и в Европа, където германският водещ бенчмарк Dax се понижи с 1,3% до 15 428 пункта, a EuroStoxx 50спадна с 1,3% до 4 230 пункта.  За седмицата това означава минус от 1,52%. В петък водещият парижки индекс CAC 40 загуби 1,30% до 7220,67 пункта. Британският FTSE 100 пострада особено от слабостта на финансовите акции и загуби 1,67% до 7748,35 пункта.

Най-слабият сектор в Европа бяха банките с минус 3,8%, а доставчиците на финансови услуги поевтиняха с 2,8%. Облигациите, които се купуват като сигурно убежище в несигурни времена, се радваха на засилен интерес. За сметка на това доходността по 10-годишните германски облигации (бундове) се понижи с 14 базисни пункта до 2,50%.

Необслужваните кредити вероятно ще се увеличат през настоящата година, но резервите на банките в Европа и САЩ са достатъчни, за да поемат евентуални проблеми.
Йоахим Клемент
старши стратег в инвестиционната банка Liberum Capital

Йоахим Клемент, старши стратег в инвестиционната банка Liberum Capital, говори за нарастващите опасения от кредитна криза, макар да не смята, че ситуацията в SVB представлява непосредствена заплаха за европейската банкова система. Необслужваните кредити вероятно ще се увеличат през настоящата година, но резервите на банките в Европа и САЩ са достатъчни, за да поемат евентуални проблеми, пояснява той. 

Сривът на Silicon Valley Bank понижи акциите на банките 

Американската банка SVB претърпя милиардна загуба от продажбата на облигации. SVB Financial, компанията майка на Silicon Valley Bank, обяви увеличение на капитала. В четвъртък акциите се сринаха с 60%, но в петък бяха спрени от търговия. SVB съобщи, че е продала ценни книжа от портфейла си, отчитайки загуба от 1,8 млрд. долара. Междувременно банката беше затворена от регулаторния орган.

Загубата на SVB повдига въпроса колко струват ценните книжа, които държат и други банки, ако се наложи да ги продадат. С повишаването на доходността става все по-трудно да се задържат тези книжа. Това може да принуди и други банки да продадат своите активи. При SVB съществува допълнителен проблем, че в момента в Силициевата долина се изгарят много пари. Някои наблюдатели заговориха за свръхреакция. Според анализатора Майк Майон от Wells Fargo проблемът не е в самите активи, а в това колко широко са позиционирани.

Анализаторът Сузана Стритър от Hargreaves Lansdown написа: „Леката паника, обхванала финансовия сектор, се оказва трудна за отърсване, въпреки че последният доклад за пазара на труда в САЩ сочи охлаждане на растежа на заплатите". Според нея опасенията за лихвените проценти продължават да тревожат инвеститорите, които бяха изплашени от резкия спад на SVB.

Според Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank, неочаквано високият ръст от 311 000 работни места през февруари показва, че пазарът на труда в САЩ засега не е впечатлен от повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. 

„Дали обаче данните вече са достатъчни, за да се превърне повишаването на лихвения процент с 50 базисни пункта в консенсусно мнение сред членовете на централната банка на заседанието на Фед през март, остава под въпрос", казва Гитцел. Дали на дневен ред ще бъдат 25 или 50 базисни пункта, вероятно ще се реши от данните за инфлацията за февруари, които ще бъдат публикувани следващата седмица. Гитцел оценява нарастването на заетостта като „изключително стабилно".

За икономиста на LBBW Дирк Членч докладът за пазара на труда предостави два аргумента за това централните банкери на САЩ да продължат да увеличават лихвата с по 25 базисни пункта. На първо място, нивото на безработица леко се е повишило. Второ, средното почасово заплащане се е увеличило само с 0,2% през февруари в сравнение с предходния месец. „По-ниската динамика на заплатите вероятно ще има основен принос за това, че и упорито високата напоследък инфлация в сектора на услугите бавно се понижава", каза икономистът.

„Risk off" при финансовите инструменти

С повишаването на лихвените проценти в Европа банките отдавна са сред големите печеливши на европейския фондов пазар. Но на фона на последните събития в САЩ потенциалните опасности за сектора излязоха на повърхността и в резултат на това инвеститорите станаха по-предпазливи. В допълнение към възможните загуби на цените на облигациите в резултат на повишаването на лихвените проценти от страна на големите централни банки съществува опасност рецесията, която се очаква, да доведе и до увеличаване на броя на необслужваните кредити. Затова не е изненадващо, че инвеститорите прибират част от печалбите. Deutsche Bank загуби 7,3%, Commerzbank - 2,6%, Societe Generale - 4,5%, а Banco Santander - 4,2%.

Корпоративните данни също бяха в центъра на вниманието. Daimler Truck, например, представи данни и прогнози. Приходите за цялата 2022 г. бяха малко под очакванията. Перспективите за 2023 г. обаче са значително по-оптимистични от опасенията. Акциите на компанията се обезцениха с 4,5%, следвайки спада в целия автомобилен сектор.

Hypoport се срина със 17,2 %, след като при представянето на предварителните данни компанията представи слаба прогноза.

Сред малкото поскъпнали акции бяха тези на италианския производител на отбранителни продукти Leonardo (+2,8%) благодарение на добрите годишни данни. От друга страна, във Франция годишните данни на Casino не бяха посрещнати добре. Причината е, че веригата хипермаркети не желае да изплати дивидент за миналата година. Акциите на компанията загубиха 5,6%.

Почти всички останали сектори също отбелязаха загуби. Само секторът на комуналните услуги отбеляза лек ръст. Сега той е предпочитаният защитен сектор за анализаторите на Credit Suisse. Комуналните услуги предлагат отлични фундаментални данни за сектора със солиден свободен паричен поток и по-добра динамика на печалбите, като е вероятно комуналните услуги да се възползват и от дългосрочните движещи сили на прехода към чиста енергия, казват анализатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още