IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля "патриотични" облигации, за да гарантира финансов суверенитет

Бюджетният дефицит на Русия се увеличава на фона на растящи разходи и намалени приходи

14:42 | 14.03.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руското Министерство на финансите предлага да емитира "патриотични" облигации, за да гарантира своя "финансов суверенитет", пише Bloomberg, позовавайки се на публикация в  "Интерфакс". Подробности около емисионните планове не са представени - те са само част от идеите на финансовото ведомство, с които да бъде постигната устойчивост на пазарите заради санкциите срещу страната.

Bloomberg отбелязва, че чуждестранните инвеститори се отдръпнаха от руския пазар на държавни ценни книжа от началото на войната в Украйна. Заради започнатите военни действия Москва е подложена на санкции от страна на западните съюзници, което накара и инвеститорите да се откажат от плановете си да инвестират в Русия.

От началото на годината обаче бюджетният дефицит на страната расте на фона на увеличените разходи. По данни на Министерството на финансите, публикувани преди дни, приходите в хазната намаляват заради свитите с 46% приходи от продажбата на петрол и природен газ. В същото време разходите набъбват с над 50% спрямо първите два месеца на 2022 година.

В края на февруари Министерството на финансите обяви аукцион за пласиране на т.нар. ОФЗ облигации (облигации на федерален заем) с падеж през юли 2036 година, който обаче не получи оферти на "приемливи ценови нива". Руското правителство емитира този тип облигации обикновено за финансиране на федералния резерв.

В календара на институцията е записано, че през първите три месеца ще бъдат емитирани ценни книжа за 800 млрд. рубли (10,6 млрд. долара) и до този момент успя да пласира емисия през януари на стойност 200 млрд. рубли, допълва руското издание"Комерсант".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 година
Все по-зле ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още