IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след бурна сесия

Суровината поевтинява преди срещата на Фед в сряда и на фона на банковата криза

08:54 | 21.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизират след бурна сесия, след като по-спокойният тон се завърна на финансовите пазари, разтърсени от световна банкова криза, а инвеститорите са нащрек за признаци за нови проблеми, които може да засегнат апетита за риск, съобщава Bloomberg.

В сесията в понеделник сортът Брент в един момент поевтиня до под 72 долара за барел – най-ниското му ниво от 15 месеца. Към 8:00 ч. българско време във вторник той се търгува с понижение от 64 цента, или 0,87%, до 73,15 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол WTI, от своя страна, спадна под 67 долара за барел, но все пак завърши сесията над това ниво. В момента фючърсите са надолу с 57 цента, или 0,84%, до 67,25 долара за барел.

Регулаторите и централните банки се намесиха, за да се опитат да възстановят доверието, отчасти стимулирайки придобиването на Credit Suisse от UBS. В същото време в САЩ официални лица проучват начините временно да могат да разширят гарантирането върху всички депозити.

„Тези видове кризи могат да се отразят на настроението и очевидно това се случва с огромните разпродажби, които виждаме“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в Australia & New Zealand Banking Group, за Bloomberg Television. “Банковата криза е подходящо време за инвеститорите, ако искат да възстановят бичите си позиции на петролните и енергийни пазари“.

След като се търгува в тесен диапазон в началото на годината, петролът поевтиня на фона на банковите сътресения, опасенията за рецесия и възможността руските потоци да стигнат най-ниското си ниво от 2021 г. Настроението за избягване на риск заглуши сигналите за стабилно китайско търсене, като Trafigura Group отбеляза положителни тенденции в най-голямата азиатска икономика.

Банковите трусове засилиха очакванията, че големите централни банки, включително Федералният резерв, ще забавят темпа си на затягане на паричната политика, макар че инфлацията остава висока. Централните банки ще проведат следващата си среща по паричната политика в сряда, като инвеститорите увеличават залозите си за увеличение с четвърт пункт.

„Суровият петрол остава обвързан с бъркотията в банковия свят: ако тя отшуми, можем да очакваме цените на петрола да се стабилизират“, коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Срещата на Фед също е ключова. Без значение какво е решението, то ще повлияе на настроенията на финансовите пазари.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още