IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващите запаси в САЩ стимулират цените на петрола*

Продължаващ спор около износа от Турция също подкрепя цените

09:20 | 29.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поскъпва, след като доклад от индустрията сигнализира голям спад на резервите от суров петрол в САЩ, докато продължаващ спор спира износа от Турция, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се увеличават с 24 цента, или 0,31%, до 78,38 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се вдигат с 46 цента, или 0,63%, до 73,66 долара за барел, увеличавайки се за трета поредна сесия.

Американският петролен институт съобщава за спад на запасите от суров петрол с 6,1 млн. барела миналата седмица, посочват запознати с данните източници. Това ще бъде най-голямото понижение тази година, ако се потвърди от правителствените данни по-късно в сряда.

САЩ искат Ирак и Турция да възобновят износа от пристанище Джейхан, след като спор, включващ кюрдските власти спря доставки за около 400 хил. барела на ден, затягайки пазара и подкрепяйки цените. Правителството на Ирак обаче заяви, че зависи от Кюрдистан ситуацията да приключи.

Петролът все още върви към пета поредна месечна загуба, след като опасенията за потенциална рецесия в САЩ и устойчивите руски потоци натежаха върху цените. ОПЕК+ не показва признаци, че ще коригира производството, когато Съвместната комисия за наблюдение на министрите се срещне следващата седмица, запазвайки курса си на фона на турбуленцията на финансовите пазари.

„Тревогите около доставките продължават да подкрепят цените на петрола“, коментира Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията по суровините в iNG Groep. “Вниманието на пазара все повече ще се обръща към ОПЕК+ със срещата на министрите следващата седмица.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили в 10 от общо 11 седмици от началото на годината, вдигайки се до най-високото си ниво от май 2021 г. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че Администрацията за енергийна информация отново ще съобщи за ръст на запасите за миналата седмица, увеличавайки се с 1,75 млн. барела.

* Данните са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още