IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият сезон на отчетите ще е следващият тест за фондовите пазари

Банковият сектор ще бъде следен изкъсо от инвеститорите след сътресенията миналия месец

13:33 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Сградата на NYSE в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg
Сградата на NYSE в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg

Началото на сезона на отчетите в САЩ тази седмица предлага следващото изпитание за пазара, докато инвеститорите обмислят дали американските акции могат да запазят скорошните си ръстове на фона на влошаващата се печалба, пише Wall Street Journal.

Анализатори очакват компаниите в S&P 500 да отчете втори пореден спад на печалбата за тримесечието. Прогнозите са печалбата за първото тримесечие да са се свили с 6,8% спрямо същия период на миналата година, посочва FactSet. Това би било вторият по големина спад на печалбата от второто тримесечие на 2020 г., когато началото на пандемията доведе до срив от 32%.

„От гледна точка на корпоративните отчете вече сме в рецесия“, казва Ерик Гордън, ръководител на отдела за фондовите пазари в Brown Advisory.

Компаниите се борят с редица предизвикателства, включително инфлацията и и растящите лихвени проценти – а напоследък и със здравето на финансовата система след двата най-големи фалити на банки от финансовата криза през 2008 г. Въпреки това акциите в САЩ вървят нагоре тази година, а индексът S&P 500 се е повишил с 6,9%.

Макар че Wall Street намалява очакванията си за отчетите, инвеститорите гледат с очакване към този нов кръг резултати, за да видят колко още може да се свие корпоративната печалба и дали това прави акциите да изглеждат скъпи спрямо стойността им.

Инвеститорите ще проследят резултатите за тримесечието тази седмица на някои от най-големите банки в страната, включително JPMorgan Chase, Citigroup и Well Fargo. Освен това инвеститорите очакват докладите за потребителските и производствените цени, за да видят дали инфлацията се забавя, което вероятно ще повлияе на темпа на увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв.

Докладът за заетостта в САЩ от петък показа, че икономиката продължава да добавя работни места със здравословен темп през март, което може да засили очакванията на инвеститорите, че Фед ще вдигне лихвите на следващата си среща през май.

Банките ще определят тона в сезона на отчетите, докато първата вълна компании представят резултатите си. Инвеститорите следят сектора с повишено внимание след сътресенията в банковия сектор през март. Много пазарни участници се оглеждат да видят дали банковите мениджъри сигнализират планове да ограничат кредитирането, което има последици за перспективите за растеж в различните индустрии и може да засегне посоката на лихвите.

„Опитваме се да разберем колко голямо влияние ще имат затегнатите стандарти за кредитиране върху икономическия растеж“, казва Скот Дуба, главен инвестиционен директор и инвестиционен директор на отдела за управление на благосъстоянието в Prime Capital Investment Advisors. „Това ще ни каже много за това колко хлабави или затегнати са финансовите условия“.

Дуба казва, че компанията му в момента предпочита акции на фирми от здравния сектор или потребителските продукти, както и от отбранителния сектор, смятани за убежище, когато пазарът преминава през сътресения.

Отчетите на технологичните компании с голяма капитализация са надвиснали над пазара след значително поскъпване от началото на годината. Голямата тежест на компании като Apple и Microsoft в S&P 500 носи на резултатите им особено влияние върху посоката на фондовия пазар като цяло.

„За мен не е логично, че технологичните акции вървят нагоре, докато очакванията за отчетите са по-ниски“, казва Анна Ратбън, главен инвестиционен директор на CBIZ Investment Advisory Services. „Мисля, че ще има някаква проверка на реалността, когато отчетите започнат да излизат“, отбелязва тя.

Основен въпрос за инвеститорите е колко дълго потребителите могат да приемат по-високите цени, които компаниите се опитват да им прехвърлят заради завишените разходи. Анализаторите очакват приходите за първото тримесечие на компаниите от S&P 500 да са се увеличили с 1,8%, което би било най-слабото повишение от третото тримесечие на 2020 г.

По-ранните доклади за тримесечието показват, че някои компании запазват продажбите и печалбата си въпреки трудностите. Компанията за хранителни продукти Conagra Brands отчетоха по-висока печалба от очакваното миналата седмица, позовавайки се на увеличения на цените заради инфлацията. Nike съобщи за 14% скок на продажбите за тримесечие и повиши целта си за растеж на приходите през март, след като успя да преодолее излишъка в инвентара си.

Някои инвеститори казват, че се готвят за по-слаби резултати въз основа на острия спад в консенсусните оценки. Анализаторите снижиха очакванията си за печалбата за първото тримесечие с около 6,2% - много по-рязка корекция от нормалното, казва FactSet. Това дава на компаниите по-ниска летва, което може да осигури на инвеститорите повече увереност и да доведе до ръст на акциите.

„Очакванията, навлизайки в това тримесечие, са доста ниски“, казва Джордж Чиполони, портфолио мениджър в Penn Mutual Asset Management. „Ако наистина надвиеш [оценките] и дадеш свястна прогноза, имаш потенциала акциите ти да скочат в краткосрочен план“, посочва той.

Оценките за печалбата за втората половина на 2023 г. остават сравнително розови, което може да предизвика още корекции на Wall Street, смятат някои инвеститори. За годината анализаторите очакват ръст на печалбата от 1,2%.

Намаляващата печалба носи риск да направи акциите да изглеждат по-скъпи спрямо печалбата на компаниите в бъдеще. Компаниите в S&P 500 се търгуват на цени около 18 пъти по-високи от прогнозираната им печалба през следващите 12 месеца, посочва FactSet, което е над 10-годишното средно съотношение от 17,3 пъти.

„Очакванията за отчетите ще трябва да се понижат, тъй като тези по-строги стандарти за кредитиране започват да преминават през икономиката“, коментира Ерик Гордън от Brown Advisory. „Научавайки през сезона на отчетите точно колко значимо трябва да бъде рестартирането за печалбите, това ще помогне да се определи посоката на акциите за остатъка от годината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още