IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха със спадове, притиснати от автомобилната индустрия

Въпреки по-добрите корпоративни резултати, разочароващото представяне на Tesla се пренесе и в Европа

19:50 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции затвориха със спадове на фона на обявяването на все повече корпоративни резултати за първото тримесечие.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,15% до 467,43 пункта.

В Германия DAX спадна с 0,62% до 15 795,97 пункта, във Франция CAC 40 изтри 0,14% до 7538,71 пункта, а IBEX 35 записа понижение от 0,46% до 9450,90 пункта.

От водещите европейски индекси само FTSE 100 отбеляза минимално повишение – 0,05% до 7902,61 пункта.

Автомобилните акции на европейските пазари се наредиха сред най-губещите, след като Tesla публикува финансовия си отчет. Компанията реализира по-малка печалба, а същевременно обяви още намаления на цените.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск даде ясно да се разбере, че е готов да пожертва маржовете в стремежа си да завоюва пазарен дял. Това доведе до спад и на цената на акциите на компанията.

Акциите на Renault поевтиняха с 8%, след като компанията отчете ръст на приходите от 29,9% за първото тримесечие и потвърди прогнозата си за цялата година.

Пазарната оценка на шведската Volvo първоначално падна с 6,1%, след като обяви, че коригираните оперативни приходи са се увеличили до 18,4 млрд. шведски крони (1,7 млрд. долара), пише CNBC. По-късно следобед акциите на компанията компенсираха и спадът се ограничи до 1%.

Компанията повиши и прогнозите си за европейския и северноамериканския пазар на тежкотоварни камиони, след като прекъсванията по веригите на доставки заради пандемията бяха овладени в голяма степен.

Инвеститорите обмислят и перспективите пред лихвените проценти, след като инфлацията в Обединеното кралство неочаквано се задържа над 10% през март на фона на по-малко от очакваното забавяне на заплатите. От Европейската централна банка (ЕЦБ) също дадоха ясно да се разбере, че не смятат работата си по инфлацията за свършена.

Американските акции също се движат с понижения в четвъртък заради разочароващите корпоративни резултати на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още