IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов регулатор предупреди за неспокойни времена за банките

Пазарът на бизнес имоти също ще бъде подложен на натиск, очаква Марк Брансън

23:10 | 09.05.23 г.
Снимки: Alex Kraus/Bloomberg
Снимки: Alex Kraus/Bloomberg

Германският финансов регулатор предупреди, че банковата система в страната преминава през стрес тест от истинския живот на фона на настоящата волатилност и също така прогнозира значителна слабост за сектора на бизнес имотите, предава CNBC.

Банковият сектор е в светлините на прожекторите от март заради колапса на Silicon Valley Bank и спасяването на редица други закъсали кредитори. Натискът върху сектора се засилва, тъй като много централни банки повишават основната си лихва, а това води до конкретни пазарни изкривявания.

Марк Брансън, президент на германския финансов регулатор BaFin, коментира пред CNBC, че Германия усеща същите последици от по-високите лихви като много други страни по света.

Той допълни, че германската банкова система „е изпитала известна болка“, но изтъкна, че „няма системна опасност“ и финансовата система е успяла да поеме добре последиците от по-високите лихви.

„Нямаме глобална банкова криза в момента, но имаме неспокойно време и нещо като стрес тест от истинския живот за части от системата“, отбеляза Брансън.

Общо казано по-високите лихви трябва да са положителни за счетоводните баланси на банките. Но може да възникнат проблеми, когато банките поемат допълнителен риск и не успеят да се справят с траен и рязък ръст на лихвите.

Волатилността в САЩ повдига въпроси за това кои европейски кредитори може също да са изложени на риск. Книжата на Deutsche Bank бяха подложени на натиск в края на март, например, на фона на слухове за стабилността на счетоводните ѝ баланси. Credit Suisse трябваше да бъде спасена от конкурента ѝ UBS.

Публикувани миналата седмица данни показаха, че в еврозоната банките започват да затягат условията за кредитиране, а кредитополучателите също искат по-малко заеми. Тази динамика може да доведе до ново забавяне на икономиката.

„Не знаем дали частта от цикъла с повишаването на лихвите е отминала и не сме видели всички последици от повишаването на лихвите, които вече имахме на пазарите и при оценките“, отбеляза Брансън.

Всъщност председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналата седмица, че вероятно има основания за нови повишения на лихвите.

Но не само банковият сектор се приспособява към новата среда на по-високи лихви след повече от десет години на ултраниски лихви. Имотният пазар, който е тясно свързан с банките, също усеща силно последиците от движенията на лихвите.

„Когато гледаме недвижимите имоти, вниманието ни е съсредоточено най-вече върху бизнес имотите, не само германските“, каза председателят на BaFin.

„Този пазар ще бъде подложен на натиск“, отбеляза още той и допълни, че може да има известни проблеми с кредитирането на част от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още