IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с доверието в дълга на ЕС се влошава

Брюксел трябва да промени нагласите на инвеститорите и да изпълни обещанията за увеличаване на приходите

12:00 | 13.05.23 г. 2
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Доверието в дълга на Европейския съюз (ЕС) страда от нарастващи съмнения заради растящите лихви. Доходността по облигациите се повишава в целия блок. Съвместните облигации на ЕС вече се търгуват с премия над тези на Франция например.

За да затвори спредът, ЕС се нуждае от промяна в нагласите на инвеститорите и да изпълни някои обещания за увеличаване на приходите, пише Ройтерс.

В сравнение с първоначалните прогнози разходите по заеми на ЕС вероятно ще се повишат с десетки милиарди евро. Разходите за финансиране на ЕС са нараснали от 0,14% през 2021 г. до 2,6% през втората половина на 2022 г., като се очакват още повишения. С непогасени облигации за 381 млрд. евро към края на април, допълнителните разходи се трупат бързо.

Това е неизбежна последица от нарастващите лихви. Във вторник доходността по двугодишните облигации на ЕС достигна 3,02% в сравнение с 2,79% за Франция и 2,94% за Испания, а по петгодишните облигации на ЕС беше 2,87% срещу 2,63% за Франция.

Въпреки че ЕС има първокласен кредитен рейтинг AAA от Fitch и Moody's, както и AA-plus от S&P, по-висок от Aa2 на Франция от Moody's, AA-минус от Fitch и AA от S&P, блокът плаща повече, защото пазарите не приемат Брюксел като суверенен кредитополучател.

ЕС търгува с дълг като наднационална институция, а не като държава. Следователно той е извън индексите на държавните облигации. Ако беше обратното, мениджърите на активи биха били по-склонни да продадат облигации на Франция и да купят на ЕС, като ще спечелят от допълнителната доходност от дълга с подобен рейтинг.

Това поставя Европейската комисия в затруднено положение, въпреки подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Участниците на пазара като главния икономист на LBBW Мориц Креймър казват, че еврозоната не е доказала политическата си воля да остане заедно. Критиците се фокусират върху временния характер на пандемичната програма за заеми, както и върху риска от разпадането на общата валута, който беше напълно реален по време на кризата в периода 2010-2015 г.

Това води до ситуация, при която въпреки че има много добре управляван дълг за търговия, участниците на пазара вече оценяват бъдещата ликвидност. Други безопасни активи в резервна валута, като съкровищни облигации на САЩ или японски дълг, не са изправени пред подобни бъдещи съкращения на предлагането. На всичкото отгоре ЕС се е обвързал с обещания да изплати задълженията си с нови източници на приходи, които все още не са се материализирали, като цифрови и въглеродни данъци.

Това означава, че във финансово отношение общият бюджет на ЕС ще може да управлява увеличението на разходите по дълга, като използва съществуващите мерки. За да се чувстват по-удобно политическите лидери със съвместния дълг и да развият еврото като резервна валута, Брюксел трябва да убеди страните членки да изпълнят обещаните нови приходи. Ако не го направят, общоевропейските облигации могат да се окажат като незавършения банков съюз на ЕС: още едно напомняне, че страните от еврозоната не са напълно обединени.

Разходите по заемите на ЕС се повишиха значително от 0,14% през 2021 г. до 2,6% през втората половина на 2022 г. През миналата година ЕС спечели достатъчно лихва върху средствата, които притежаваше, за да създаде положителен принос, който да компенсира ръста на лихвите по заемите. През 2023 г. се очаква това да се обърне и да създаде нови административни разходи.

ЕС стана основен играч на пазара на облигации през 2020 г., когато обеща да заеме около 900 млрд. евро на публичните пазари, за да подкрепи програмата си за възстановяване NextGenerationEU и свързаната с нея инициатива за борба с безработицата.

Нетните нови заеми по пандемичните програми трябва да приключат през 2026 г., но ЕС ще продължи да поддържа голямо пазарно присъствие при управлението на съществуващото си портфолио. Освен това блокът ще продължи да взема заеми, за да подсигури помощта за Украйна и за други цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 11 месеца
"Има искане за един милион снаряди 155-мм, с които правителството ни разполага, но президентът е отказал на Украйна. Какво мислите по въпроса?" https://blitz.bg/obshtestvo/greda-gerb-pipnakha-gen-atanasov-v-zhestok-gaf-za-snaryadite-koito-ukrayna-iska-ot-blgariya_news953165.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 11 месеца
На всичкото отгоре ЕС се е обвързал с обещания да изплати задълженията си с нови източници на приходи, които все още не са се материализирали, като цифрови и въглеродни данъци.Украинская энергосистема. Полгода ударов. Часть 4. Результаты на пальцах.https://dzen.ru/a/ZEGHFeZ8XFCQEr91
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още