IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите променят настройката си спрямо британския паунд

Валутата се търгува на едногодишен връх спрямо долара

14:16 | 10.05.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Инвестиционните банки са по-положително настроени към британския паунд, след като в момента той се търгува близо до едногодишен връх спрямо долара и петмесечен връх спрямо еврото поради очакванията, че икономиката на Обединеното кралство се представя по-добре, отколкото мнозина се опасяваха.

Паундът, в началото на настоящата седмица, се търгува на най-високо ниво от април 2022 г. спрямо долара, разменяйки се за 1,2618 долара, и на най-високо ниво от декември спрямо еврото - 0,8698 паунда за евро, посочва FT.

Анализаторите смятат, че са налице условия, които подкрепят възстановяването на паунда, след като валутата поскъпна след публикуването на множество по-силни от очакваното данни за брутния вътрешен продукт, производството и работните места през тази година, както и заради спада в цената на природния газ и по-широката слабост на долар.

Goldman Sachs прогнозира в своя бележка, че паундът ще се засили още спрямо други валути, включително еврото. „По същество смятаме, че същите фактори, които действаха като насрещен вятър върху паунда през 2022 г. – най-вече цените на природния газ и относителната позиция на политиката на Английската централна банка, са се превърнали в попътен вятър“, посочва банката в бележка.

Много трейдъри, които залагаха срещу паунда около началото на годината на фона на прогнозите за дълбока рецесия, затвориха позициите си през последните седмици, което също подкрепя поскъпването на валутата.

Citigroup, която очакваше спадове на британската валута, призна в бележка наскоро, че е сгрешила и че „противно на това, което очаквахме, активността [на Обединеното кралство] се оказа много по-устойчива“.

Централната банка на Великобритания ще заседава за лихвените проценти в четвъртък. Пазарите очакват почти сигурно увеличение на лихвения процент от 0,25 процентни пункта, в съответствие с действията на Федералния резерв и Европейската централна банка, които вдигнаха лихвените нива миналата седмица.

Темос Фиотакис, ръководител на отдела за валутни изследвания в Barclays, коментира, че по-добрите икономически перспективи в Обединеното кралство, съчетани с упоритата инфлация, означават, че „централната банка трябва да бъде една от най-яростните централни банки“. Пазарите в момента очакват поне две и дори три повишения на лихвените проценти до септември.

„Икономиката на Обединеното кралство се държи много по-добре, отколкото много хора се опасяваха“, коментира Пол Робсън, ръководител на форекс стратегията за Г-10 в NatWest. „Повечето от данните изненадващо са нагоре и хората трябва да преразгледат прекомерния си песимизъм“, допълва той.

Кристиан Копф, ръководител на отдела за фиксиран доход в Union Investment, третият по големина мениджър на активи в Германия, очаква еврото да отслабне допълнително спрямо стерлинга до лятото на 2024 г. Според него има няколко причини за това, включително по-високи лихвени проценти в Обединеното кралство в сравнение с Европа, по-слабо изразеният ефект от Brexit върху търговията и бягството от еврото и швейцарския франк.

Кит Джукс, валутен стратег в Société Générale, казва, че стерлингът е подкрепен от факта, че „огромната къса позиция“, която търговците са заели срещу валутата, е затворена. Миналия месец търговците се обърнаха положително към паунда за първи път от 14 месеца, като повече фючърсни договори залагат, че валутата ще се повиши. Въпреки това има много трейдъри, които залагат на силата на еврото.

NatWest очаква стерлингът да се засили до 1,30 долара до края на годината, защото кредитирането в САЩ ще се затегне сериозно в сравнение с кредитирането във Великобритания. Икономиката на Обединеното кралство е по-зависима от услугите, отколкото от производството в сравнение с други страни и това ще е от полза за националната ѝ валута.

Citi очаква еврото да продължи да се търгува в диапазона 0,87-0,89 паунда в близко бъдеще. Банката обаче прогнозира, че паундът ще поскъпва в сравнение с долара заради по-спокойната политическа обстановка на Острова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още