IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за четвърти пореден ден 

Опасенията за икономиките на САЩ и Китай продължават да тежат над търсенето 

09:02 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като опасенията за търсенето на горива в най-големите световни потребители на петрол - САЩ и Китай - компенсират оптимистичните нагласи за намаляване на доставките поради евентуални съкращения от страна на ОПЕК+ и възобновяването на покупките на САЩ за попълването на резервите. 

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 62 цента, или 0,84%, до 73,55 долара за барел към 8:48 ч. българско време, а американският суров петрол West Texas Intermediate се търгува за 69,48 долара за барел, което е с 56 цента, или 0,8% по-малко.

През миналата седмица и двата бенчмарка се понижиха за четвърта поредна седмица, което е най-дългата серия от седмични поевтинявания от септември 2022 г. насам поради опасенията, че Съединените щати могат да навлязат в рецесия при „значителен риск" от исторически фалит през първите две седмици на юни.

Хедж фондовете и мениджърите на парични средства са натрупали най-голямата къса позиция по Брент от юли 2021 г. насам, въпреки че спекулантите са по-малко насочени към американския суров петрол, предава Bloomberg. Инвеститорите ще следят ключовите икономически данни от Китай тази седмица за улики относно темпа на възстановяване на страната, както и месечния доклад на Международната агенция по енергетика, който трябва да бъде представен във вторник.

„Настроенията на петролния пазар остават негативни на фона на несигурните перспективи пред търсенето и опасенията за тавана на дълга на САЩ", казва Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. „Пазарът вероятно ще следи за евентуални ревизии на търсенето в месечния доклад на МАЕ за пазара“. 

Настроенията на петролния пазар остават негативни на фона на несигурните перспективи пред търсенето и опасенията за тавана на дълга на САЩ.
Уорън Патерсън
ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV

В началото на седмицата инвеститорите потърсиха сигурни убежища като щатския долар, което засили валутата и направи деноминираните в долари стоки по-скъпи за притежателите на други валути.

„Цените на петрола все още са подложени на натиск заради слабите прогнози за търсенето, тъй като напредъкът на китайската икономика в процеса на възобновяване изглежда колеблив", заяви пред Ройтерс анализаторът на CMC Markets Тина Тен, като добави, че банковият срив в САЩ също е предизвикал безпокойство на пазара.

Според нея през тази седмица инвеститорите ще проучат множеството икономически данни за промишленото производство, инвестициите в дълготрайни активи и продажбите на дребно в Китай за признаци на подобряване на търсенето на петрол.

„С оглед на неравномерното отваряне на пазара в Китай и опасенията, че САЩ са изправени пред забавяне на растежа в момент, когато датата X за тавана на дълга бързо наближава, допълнени от поскъпване на щатския долар, пазарните нагласи към суровия петрол ще останат в най-добрия случай хладни", пояснява и анализаторът на IG Тони Сикамор.

Все пак световните доставки на суров петрол може да се свият през втората половина на годината, тъй като организацията ОПЕК+ - Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, правят допълнителни съкращения на добива, които намаляват наличностите на суров петрол.

През април групата обяви, че някои от членовете ѝ ще намалят допълнително добива с около 1,16 млн. барела дневно, с което общият обем на съкращенията ще достигне 3,66 млн. барела дневно според изчисления на Ройтерс.

Въпреки това Ирак не очаква ОПЕК+ да предприеме допълнителни съкращения на добива на петрол на следващата си среща през юни, заяви неговият министър на петрола Хаян Абдел-Гани. Цената на петрола. Графика: Bloomberg Цената на петрола. Графика: Bloomberg

САЩ могат да започнат да изкупуват обратно петрол за стратегическия петролен резерв, след като приключат с разпоредената от Конгреса продажба през юни, заяви министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм пред законодателите в четвъртък.

Това изявление бе последвано от седмичния доклад на фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co, според който петролните платформи в САЩ са намалели с две до 586 през тази седмица, което е най-ниското им ниво от юни 2022 г., а газовите платформи са намалели с 16 до 141.

Междувременно лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) може да обявят нови мерки на срещите си от 19 до 21 май, които са насочени срещу избягването на санкции с участието на трети държави, твърдят източници, пряко запознати с дискусиите.

Затягането на санкциите ще има за цел също така да подкопае бъдещото производство на енергия в Русия и да ограничи търговията, която подкрепя руската армия. 

Индия и Китай, вносители на суров петрол съответно на трето и първо място в света, са основните купувачи на руски суров петрол от началото на ембаргото на Европейския съюз през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още