IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото привлича най-силен интерес от 14 месеца 

Според последното проучване на Bloomberg Markets благородният метал е предпочитаният избор за закрила при евентуален дефолт на САЩ 

09:39 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Публикуван през уикенда доклад на американските власти показа повишен интерес към фючърсите върху златото, предават DPA и AFP. През седмицата, приключила на 9 май, броят на отворените контракти - т.нар. Open Interest - е нараснал от 493 800 на 518 950 фючърса (+5,1%), отбелязвайки най-високото си ниво от юли миналата година. 

Това се дължи главно на сделките на дребните спекуланти с фючърси (Non-Reportables). Тяхната нетна дълга позиция (оптимистичните пазарни очаквания) нарасна силно в рамките на една седмица от 22 000 на 26 700 контракта (+21,4%), докато сред големите спекуланти (Non-Commercials) е регистрирано увеличение от 195 600 на 195 800 фючърса (+0,1%).

Това означава, че доверието на силно спекулативните участници на пазара се е увеличило с почти 69 хил. договора от началото на годината, което съответства на хартия на почти 214 тона злато.

В понеделник сутринта цената на златото се колебае леко. Към 8:30 ч. най-активно търгуваният фючърс върху златото (за юни) се понижава с 1,10 долара до 2 018,70 долара за тройунция.

Междувременно според последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse благородният метал е най-добрият избор за тези, които търсят защита, в случай че политическите игри във Вашингтон за тавана на дълга завършат с катастрофа. Повече от половината финансови специалисти заявяват, че златото е това, което биха купили, ако правителството на САЩ не успее да изпълни задълженията си.

Още по-впечатляващ е недостигът на алтернативни защити. Вторият по популярност актив за покупка в случай на неизпълнение на задълженията, според глобалното проучване, проведено сред 637 респонденти, са американските държавни ценни книжа. В това има някаква ирония, като се има предвид, че Америка вероятно ще изпадне в неплатежоспособност именно с тези ценни книжа.

Но си струва да се има предвид, че дори песимистично настроените анализатори смятат, че на притежателите на такива активи ще бъде платено - само че със закъснение - и че в случая с най-тежката дългова криза през предходните години държавните ценни книжа поскъпнаха, дори когато Standard & Poor's отне най-високия кредитен рейтинг на САЩ.
 

 

Традиционните валути убежища като японската йена и швейцарския франк имат привърженици, но те са по-малко популярни от щатския долар или, може би по-забележително, от биткойна, който някои инвеститори смятат за вид цифрово злато.

Политически и финансови фигури се изредиха през последните часове да отправят предупреждения за това какво може да се случи, ако не се намери решение на проблема с тавана на дълга. „Целият свят ще е в беда", заяви президентът Джо Байдън, който във вторник ще се срещне с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти и други лидери на Конгреса.  

„Потенциално катастрофално", коментира ръководителят на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън. „Много сериозни последици" - това са силни думи за иначе предпазливите стандарти на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още