fallback

Данните за германската икономика помрачиха настроенията на борсите в Европа

Акциите на Lufthansa поскъпнаха с 0,25 на сто, след като компанията се споразумя да придобие дял в италианския превозвач ITA срещу 320 млн. евро

19:40 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите оценяват новите данни за икономиката на Германия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,32 на сто до 456,18 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 0,31% до 15 793,8 пункта.

Френският показател CAC записа понижение от 0,33% до 7229,27 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 0,74% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7570,87 пункта.

Последните данни за икономиката на Германия, публикувани от Федералната статистическа служба, показаха, че страната е изпаднала в рецесия заради намаляването на потребителските разходи на засегнатите от инфлацията потребители. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% от януари до март в сравнение с предходното тримесечие, което е второ поредно тримесечие на свиване.

Икономиката е била забавена от свиването на частното потребление. През първото тримесечие то се понижи с 1,2%. Една от причините за това вероятно е загубата на покупателна способност от страна на потребителите в резултат от високата инфлация. Държавното потребление също намалява - с 4,9%. За разлика от него положителни импулси идват от инвестициите, които са нараснали с 3,9%. Външната търговия също подкрепи икономиката.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 май.

Ден по-рано централната банка на страната, Бундесбанк, заяви, че очаква икономиката да се разшири през пролетните месеци, след като остана в застой през първото тримесечие.

Междувременно книжата на германската Deutsche Lufthansa AG поскъпнаха с 0,25 на сто, след като компанията се споразумя да придобие дял в италианския въздушен превозвач ITA Airways срещу 320 млн. евро. Това дава възможност на Lufthansa да се разшири на още един голям европейски пазар, като същевременно позволи на Рим да се освободи от актив, който вече е погълнал милиарди евро държавна подкрепа.

Цената на акциите на холандския производител на оборудване за производство на чипове ASML се повиши с близо 5%, след като отчетът на американската Nvidia надмина пазарните очаквания.

По отношение на банковия сектор в региона акциите на швейцарския кредитор UBS поевтиняха с над 1%, след като стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила придобиването на Credit Suisse Group AG, подпомогнато от швейцарските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 25.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още