IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика изпадна в рецесия

Федералната статистическа служба преразгледа първоначалната си оценка от края на април, която все още показваше стагнация

09:45 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Roland Weihrauch/dpa
Снимка: Roland Weihrauch/dpa

Германската икономика изпадна в рецесия заради намаляването на потребителските разходи на засегнатите от инфлацията потребители. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% от януари до март в сравнение с предходното тримесечие, което е второ поредно тримесечие на свиване, съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък, цитирана от DPA. 

По този начин тя ревизира първоначалната си оценка от края на април, която все още показваше стагнация. Две поредни тримесечия със спад на БВП се обозначават като техническа рецесия. През четвъртото тримесечие на 2022 г. икономическото производство е намаляло с 0,5%.

Икономиката е била забавена от свиването на частното потребление. През първото тримесечие то се понижи с 1,2%. Една от причините за това вероятно е загубата на покупателна способност от страна на потребителите в резултат от високата инфлация. Държавното потребление също намалява - с 4,9%. За разлика от него положителни импулси идват от инвестициите, които са нараснали с 3,9%. Външната търговия също подкрепи икономиката.

Силен подем засега не се вижда. Германската централна банка (Бундесбанк, б.ред.) очаква поне лек растеж за пролетта. „През второто тримесечие на 2023 г. икономическото производство вероятно отново ще се увеличи леко", се казва в настоящия месечен доклад.

Намаляването на затрудненията в доставките, големите обеми на поръчките и по-ниските цени на енергията следва да осигурят възстановяване на промишлеността. „Това би трябвало да подкрепи и износа, особено след като световната икономика възвърна известна инерция", очаква Бундесбанк.

Германското правителство очаква ръст на БВП от 0,4% през тази година. След това през 2024 г. той би трябвало да достигне по-силно увеличение от 1,6%. За сравнение, през миналата година беше отчетен ръст от 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още