IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква слаб икономически растеж през пролетта

Потреблението на домакинствата обаче вероятно ще бъде в застой

20:08 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

След като икономиката на Германия остана в застой през първото тримесечие на 2023 г., централната банка на страната - Бундесбанк, обяви прогноза за леко ускоряване на растежа през пролетните месеци, предаде ДПА. 

"През второто тримесечие на 2023 г. икономическият растеж вероятно отново леко ще нарасне", посочва институцията в месечния си доклад, публикуван днес. 

"Намаляването на проблемите с доставките, силния буфер, идващ от поръчките, и по-ниските цени на енергията благоприятстват продължаване на възстановяването на промишлеността. Тези фактори би трябвало да подкрепят и износа, най-вече с възстановяването на оборотите на световната икономика", прогнозира Бундесбанк. 

Институцията продължава да очаква лек стимул да дойде от частното потребление, макар то да не успя да подкрепи икономиката през първото тримесечие заради високата инфлация. 
   
Според експертите на централната банка потреблението на домакинствата вероятно ще бъде в застой, тъй като сравнително високата инфлация подкопава покупателната сила на потребителите. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) цели инфлация от 2 процента в средносрочен план и ръководството ѝ се опитва да овладее повишаването на цените с поредица увеличения на лихвените равнища. 
   
Според предварителни данни от германската статистическа служба най-голямата икономика в Европа едва е успяла да избегне рецесия през зимата след намаляването на брутния вътрешен продукт с 0,5 на сто в края на 2022 година. 

Данните за икономическия растеж се очакват утре. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още