IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След лек ръст в понеделник цената на петрола отново е надолу  

Въпреки че сделката за тавана на дълга стимулира покупките на по-рискови активи, има съмнение дали ОПЕК+ ще свие добива на срещата си 

08:27 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се колебаят силно във вторник поради очакванията, че сделката за тавана на дълга в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, ще стимулира по-голямото търсене. Опасенията от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и от това, че ОПЕК+ ще остави производствените квоти непроменени, обаче ограничават ръста, предава Ройтерс. 

След ръст в началото на търговията фючърсите върху суровия петрол тип Брент поевтиняват с 50 цента, или 0,65%, до 76,57 долара за барел, след като в понеделник поскъпнаха с 12 цента.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 32 цента до 72,35 долара за барел*, което е с 0,44% под нивото на затваряне в петък. В понеделник нямаше търговия с този сорт петрол заради официалния празник на САЩ.

Въпреки че сделката за тавана на дълга стимулира покупките на по-рискови активи като суровините, срещата на големите производители на петрол на 4 юни поражда съмнения дали ще увеличат съкращенията на добива си на фона на общия спад на цените от средата на април. Освен това очакванията са лихвените проценти в САЩ да продължат да се повишават, което може да доведе до ограничаване на икономическия растеж и съответно на търсенето на петрол.

„Инвеститорите пренасочиха вниманието си към резултатите от срещата на ОПЕК+ този уикенд, тъй като имаше смесени послания от големите производители на петрол", казва Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

„Сделката за тавана на дълга на САЩ повиши апетита към риск, но инвеститорите не са склонни да засилят покупките на фона на опасенията за инфлацията и потенциалното по-нататъшно повишаване на лихвените проценти", казва той.

През уикенда президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха споразумение за отлагане на тавана на дълга от 31,4 трилиона долара и ограничаване на правителствените разходи за следващите две години.

Сделката за тавана на дълга на САЩ повиши апетита за риск, но инвеститорите не са склонни да засилят покупките на фона на опасенията за инфлацията и потенциалното по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.
Тошитака Тазава
анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd

Двамата лидери изразиха увереност, че законодателите от Демократическата и от Републиканската партии ще подкрепят сделката. Комисията по правилника на Камарата на представителите на САЩ съобщи, че ще се събере във вторник следобед, за да обсъди законопроекта за тавана на дълга, който трябва да мине през разединения Конгрес преди 5 юни.

Инвеститорите следят внимателно и дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+, ще променят квотите си за добив.

Едва през миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман предупреди продавачите на къси позиции, които залагат, че цените на петрола ще спаднат, да „внимават", което е възможен сигнал, че ОПЕК+ може да продължи да намалява добива.

Коментари на руски представители и източници, включително на заместник министър-председателя Александър Новак, обаче показват, че третият по големина производител на петрол в света е склонен да остави добива непроменен. Цената на петрола остава силно волатилна. Графика: Bloomberg Цената на петрола остава силно волатилна. Графика: Bloomberg

През април Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ обявиха допълнителни съкращения на добива на петрол с около 1,2 млн. барела дневно, с което общият обем на съкращенията от страна на ОПЕК+ достигна 3,66 млн. барела дневно според изчисления на Ройтерс.

*Към 8:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още