IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: България е „предопределена" за еврозоната

Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа  воля, може да се постигне добър резултат, казва ръководителят на МВФ

07:14 | 05.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че нейната родина България е „предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опита на страната да се присъедини към единната европейска валута, предава Bloomberg.  

„Това е пътят, по който е предопределено страната да мине", заяви родената в София Георгиева пред репортери през уикенда в рамките на съвместна конференция на МВФ и хърватската централна банка в Дубровник. „Въпросът е кога, а не дали България ще се присъедини към еврозоната, и то не само заради ангажиментите, които България има като страна членка на ЕС“. 

България, заедно с Хърватия, се присъедини към чакалнята на еврозоната, известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото през януари, през последните години България е измъчвана от политически сътресения. Поради тази причина бившата социалистическа страна, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г.

Георгиева подчерта значението на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като се позова на по-стабилната ситуация в Хърватия, където министър-председателят Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на парламентарните избори през 2020 г.

„Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е обединено, дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат", каза Георгиева. Тя добави, че валутният борд, който България има, „е закрепил стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да изчезне“.

Георгиева заяви също, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал „силно възстановяване" от икономическите загуби, претърпени по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Бе щoм Лайъpkaта е обещала на Киpчо, ще стане! К(eлеп)ирето НИКОГА не лъжe... преди зakycka!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: mr. Yoda Ами щом те влече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: danchomentata: Лизачеството също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Козметиката има значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още