IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Русинова: Най-важно е да има редовен кабинет, за да станем член на еврозоната

Как да се координират действията в България на властта при приемането на европейската валута, коментира председателят на ИСС

15:56 | 10.05.23 г. 3

Най-важно сега е да има политическа стабилност и да се излъчи редовен кабинет, който да доведе преговорите докрай и България на 1 януари 2025 година да може да стана пълноправен член на еврозоната. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет.

„Ролята на бизнеса, синдикатите и на гражданските организации по пътя на България към еврозоната е ключова. Ако не се обединим за такъв тип усилие, много трудно ще може едно правителство да проведе необходимата политика“, посочи тя.

Русинова се надява, че информационна кампания ще помогне на хората да се ориентират за това какво им предстои при приемането на европейската валута, какви ще бъдат сроковете, какви ще бъдат изискванията. „Примерно, малко се знае, че на практика националната банка ще може безсрочно да обменя българските левове и дори и след 10 години. Ако имате останали средства, ще може да отидете в банката и да си ги смените, включително и монети“, обясни председателят на ИСС.

По думите на Русинова тревогите на хората са свързани с това какъв ще бъде обменният курс и напомни, че България има фиксиран курс от години и той няма да се промени. „Няма как да има спекула с това какъв ще бъде курсът”, подчерта тя.

Русинова смята, че засега не се наблюдава административна тежест за бизнеса, но и че има нужда от малко по-голяма яснота по отношение на това как банките ще визуализират преминаването от лев в евро, както и когато има кредит как ще се получи справката за лихвите и главниците, която трябва да се погасяват, на 1 януари 2025 година. Тя потвърди, че ще са необходими доста детайли, свързани с бизнеса, като как да се нагласят касовите апарати.

Каква препоръка дадоха гражданските организации, за да се координират действията в България при приемането на европейската валута? Как ще се намали административна тежест за бизнеса, за да не се отразят промените в цените след приемането на еврото? Защо много от проектите, свързани с получаването на европейски средства, не са започнати? Кой се занимава с подготовката на нормативната база? Как Хърватия се справи с инфлацията и защо намаляха лихвите по ипотечните кредити?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 11 месеца
Да ви *** на еврото. Бълбука без енергоносители. Деиндустриализация и зеленобесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
Тия поляците горките няма ли да се справят и да приемат еврото най-после. Както и половината държави в ЕС. Милите са го закъсали от десетилетия не могат и не могат да приемат това страхотно евро. Или нещо пак ни лъжат-мамят-тесларят-работят колко е хубаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
onezero007
преди 11 месеца
Ако това ще ни отърве от гей зоната, по-добре да няма кабинет. Тия служебните даже се справят доста по-добре от тиквата и курулирания мошеник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още