IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още държи да влезе в еврозоната до 1 януари 2025 г.

Финансовото министерство отрича да е повдигало в Брюксел темата за отлагане на въвеждането на еврото

11:46 | 04.05.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. В това е уверила служебният министър на финансите Росица Велкова председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и еврокомисаря Валдис Домбровскис по време на заседанието на ЕКОФИН на 27-28 април 2023 г. На срещите с тях са били дискутирани също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. 

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г.

Членството в еврозоната остава приоритет за страната, поясняват от пресцентъра на финансовото ведомство. Продължава активната работа на държавата по подготовката за приемане на единната европейска валута както в техническата, така и в законодателната част.

Министерството на финансите нарича „недопустимо“ разпространяването на фалшиви новини и противоречиви послания в медиите, особено в такива с добра репутация в публичното пространство. 

Въпреки уверенията на министерството обаче политическата криза може да застраши постигането на тази цел, особено и на фона на факта, че страната все още няма приет бюджет за текущата година. България е в политическа безизходица, след като поредица от неубедителни избори - последните от които през април - не дадоха на нито една политическа сила достатъчно подкрепа, за да събере управляващо мнозинство. Тъй като водещите две коалиции засега остават в противоречие една с друга по редица теми, е възможно да се проведат още едни предсрочни избори тази година.

Войната в Украйна само засили хаоса в страната, която се намира на източния фланг на НАТО, на по-малко от 300 мили от Крим през Черно море. 

През двете години на краткотрайни правителства по-голямата част от властта е в ръцете на временни кабинети, назначени от президента Румен Радев, обучен в НАТО бивш пилот на изтребител и генерал, който заема промосковски позиции, включително като заяви, че Крим е руски по време на предизборната си кампания, и нарече опонентите, които подкрепят въоръжаването на Украйна, войнолюбци. 

След като през миналата година инфлацията достигна най-високата си стойност за този век, България се отказа от целта си да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Освен това за тази година не е предложен законопроект за бюджета за 2023 г., а управителят на централната банка Димитър Радев остава на поста си две години след изтичането на мандата му, тъй като партиите не могат да се споразумеят за негов заместник.

Икономическите проблеми увеличиха подкрепата за националистическата проруска партия „Възраждане". А президентът многократно е отказвал да предостави военна помощ на Украйна с мотива, че това ще удължи войната - позиция, която много българи подкрепят.

България поддържаше тесни икономически връзки с Москва и беше почти напълно зависима от руския газ, докато Владимир Путин не изпрати танкове в Украйна. Основният ѝ източник на електроенергия продължава да бъде АЕЦ "Козлодуй", проектирана по съветски образец, която зависи от руско гориво и части за поддръжка.

Временният кабинет на Радев поиска изключения от санкциите на ЕС в енергийния сектор. Това го отличава от много партньори на ЕС. Страната не бе допусната до Шенгенската зона за пътуване без паспорти, като някои членове на ЕС не желаят да допуснат София поради съмнения за корукция и сигурността на границите.

Препятстван да остане на поста си след масовите антикорупционни протести и изборите през 2021 г., бившият премиер Бойко Борисов беше арестуван за кратко по време на управлението на Кирил Петковпо поради обвинения в подкуп след отделно разследване на снимки, показващи нощното му шкафче, натъпкано с пари в брой, златни кюлчета и пистолет. Той отрече да е извършил нарушение, а делото за ареста му беше прекратено от съда. Същевременно САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски“ на бившия му финансов министър Владислав Горанов за предполагаема безстопанственост.

„Корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната власт", заявиха от американския Държавния департамент преди два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 2
onezero007
преди 11 месеца
До: zelka007 грантоядите ще се изненадате колко народ ще излезе да гласува на референдума. Познавам гербаджии, гласували за проДай България, ПП-фенове - абсолютно всички са срещу еврото, поне половината от тия дето не гласуват и те ще отидат за референдума. Затй квичите на умряло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 11 месеца
До: khao, нервен ми изглеждаш, кхао. 'не може да има за ЕЗ и еврото' - доколкото знам искат само отлагането му :) Така и не мога да разбера какво толкова дразни всички тук във форума този референдум ? Нека да се чуе и гласа на народа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: doba и понеже демонстрираш отново неукост ... да ти кажа пак, може да има референдум за напускане на ЕС, но не може да има за ЕЗ и еврото! ... втория вариант е незаконен според нашите закони! утре Копейката ще иска референдум минималната заплата да стане 10 000 евро... как си мислиш че ще е резултата после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: doba беше преди 6 години, а не преди 2! и Там преди да се пусне тоя референдум имаше 3-4 години дебат .. не че помогна, но имаше! тук кога е имало такова нещо, облъчват ви плоските мозъци и сте готови да се самоубиете "информирано"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 11 месеца
До: мрънмрън, Мрънчо, преди 2г народът на УК взе решение да се махне от ЕС. Не знам дали референдумите са задължителни там, НО - властта се съобрази с него :) Капиш? Това се казва демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 11 месеца
До: doba подобен референдум не е законнен и Копейката го знае много добре това ... няма да има референдум и по-добре че ние го използваме да се самонакажем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
мрънмрън
преди 11 месеца
До: doba преди вече 5-6+ години, дадоха на едни *** шанса да вземат най-*** решение, което можеше да направят, у нас няма как да стане, поради различното законодателство, но това само доказва, че народът не трябва да решава въпроси, за които не е прочел един ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
doba
преди 11 месеца
До: zelka007, Зелков 'който масово НЕ гласува , няма значение в уравнението ... той няма да гласува и на референдума' чекай да видим, откъде си сигурен?.. И щом нема значение референдума, що се пънеш? А колкото до евакуацията на хората - в сайта постоянно вървят статии как се завръщали емигрантите... Бузинесс щели да правят в БГ и да я направят райска градина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 11 месеца
До: doba ... народа , който масово НЕ гласува , няма значение в уравнението ... той няма да гласува и на референдума ... :))) ... и пак да напиша ... !! ... референдумите у нас нямат никаква правна стойност и обвързаност ... с референдуми може да се взимат решения в едно зряло и демократично общество , което гласува на избори , което го интересува бъдещето му ... ние въобще не сме общество ... !! ... държавата ни се разпада и хората се евакуират поединично от територията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 3
doba
преди 11 месеца
До: zelka007, Зелков, Народа масово(60%) не е гласувал за партии :) Не виждам защо толкова ви дразни референдума - дайте да видим какво ще иска той :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още