IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България е готова за еврозоната

Януари 2025 г. е индикативна дата, но проблемът е много високата инфлация, казва заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

14:29 | 08.04.23 г. 8
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Снимка: EPA/БГНЕС
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Снимка: EPA/БГНЕС

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис пред Нова телевизия в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г. Има и още нещо –традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно”, обясни той.

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените.  

Инфлацията в ЕС се забавя

В Рига и властите, и хората отдавна са забравили кога са въвели еврото. Оттогава минават вече почти 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България - дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент. Местните казват, че инфлацията в днешно време всъщност е много по-голям проблем, отколкото тогава, когато са въвеждали еврото. Така се оказва всъщност, че не смяната на една валута с евро създава проблем, а икономиката и международните проблеми, които се случват напоследък.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест след това етикетите са с две цени - и в местната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават - отчитат минимално поскъпване. Иманц има собствен бизнес, занимава се с програмиране и дори не си спомня поскъпването тогава да е било тема за разговор. За разлика от днес.

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други - не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя мъжът.

И търговците отчитат, че цените през 2014 г. не са били проблемни. За миналата година обаче Латвия е сред рекордьорите по инфлация в Евросъюза.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Само, че не смяната на валутите води до поскъпване.

Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

И докато притесненията на латвийците за инфлацията през 2014 г. вече са избледнели или напълно забравени, притесненията за поскъпването в последната година остават. Остава обаче и носталгията по лата.

„На емоционално ниво страхът от еврото е обясним, но не мисля, че има от какво толкова да се плашите”, каза Иманц. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
В еврозоната, държавната власт не прилага необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният финансов метод причинява щети. Мнозина ползват критерий за употреба на лев или евро преценка кога по-рано, (1) при употреба на лева или (2) при въвеждане на евро ще настъпи стопански крах? Привържениците за въвеждането на евро реално са преценили, че приемането на еврото е по-полезно от задържането на лева. Защитниците на лева са с отговорност за щети при употреба на ле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 15
Ivel
преди 1 година
Такава статистика не е трудно да бъде направена, данните са публични, просто някой трябва да я систематизира и да я внесе за разглеждане в европарламента. Да се повдигне въпроса за двойния стандарт, защо едни може да нарушават и то в десетки пъти, а за други ще се гледаме в ръцете какво правим. Малко повече смелост и достойнство, няма какво да се случи, ако вдигнат тоягата срещу нас, има с какво да отговорим, трябват достойни политици а не марионетки без топки, каквито имаме от поне 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 16
Ivel
преди 1 година
Да се повдигне въпроса от нашите евродепутати за одит на старите страни в еврозоната относно устойчиво изпълняване на условията за приемане в еврозоната и тяхното моментно състояние.Искаме статистика колко от тези страни към момента отговарят на тези критерии, които за заложени за приемането, по конкретн държави и общо за еврозоната в процентно изражение, доколко тя самата съответства към тези критерии в момента.Резулатата ще бъде нелицеприятен и може сериозно промени някои настроения глобално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 17
Ivel
преди 1 година
Да им пиqая на еврото, пака като всички други, даже не съвсем читава. България е по-готова от, поне половината държави дето са в еврозоната. Ама нали си нямаме достойнство и позволяваме да ни подритват разни там разбирачи. Трябва да се смени подхода и сами ще ни поканят, колкото може по-скоро. Да се започне с това, да се разгледат резултатите от референдума на Копейкин, за вътрешна употреба несериозно а пред Европа на сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 1 година
До: mr. Yoda, никога не се знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 16
mr. Yoda
преди 1 година
До: ratten Говедата никой не ги пита кога ще ги колят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 35
zelka007
преди 1 година
До: ratten ... не , няма смисъл това упражнение . според мен , ако се стигне въобще до него , разходите трябва да се удържат от партийните субсидии на копейкин . може и с една справедлива инфлационна лихва от 78% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 29
ratten
преди 1 година
а няма ли да изчакаме референдума и да видим, дали искаме да си бракуваме лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още