fallback

Еднократен ефект увеличава силно приходите от застраховане на "Еврохолд" за първото тримесечие

Заради спада на цената на тока постъпленията от енергийната дейност на дружеството намаляват

11:41 | 11.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

„Еврохолд България“ отчита ръст на приходите и печалбата през първото тримесечие в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. 

Това става ясно от консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Променя се обаче балансът на дейностите, които допринасят най-силно за представянето на дружеството. Заради спада на цената на тока приходите от енергийната дейност намаляват за периода, но пък печалбата в сегмента значително се увеличава.

Същевременно приходите от застрахователната дейност се увеличават въпреки проблемите на румънската компания на холдинга, които се задълбочиха през февруари и март, в края на тримесечието.

Финансово представяне през първото тримесечие

Консолидираните приходи на „Еврохолд“ към края на март възлизат на над 1,5 млрд. лева в сравнение с малко над 1 млрд. лева към края на март година по-рано. Увеличението за периода е повече от 44%.

От тях приходите от енергийна дейност намаляват с почти 18% до близо 726,8 млн. лева от 883,2 млн. лева, а от застрахователна дейност се увеличават над 4 пъти до повече от 787 млн. лева от 168,6 млн. лева. Този съществен ръст компанията обяснява с еднократен ефект заради казуса с „Евроинс Румъния“.

Разходите на дружеството нарастват до над 1,1 млрд. лева към края на март в сравнение с 929,5 млн. лева година по-рано, или с повече от 18% на годишна база.

Компанията отчита консолидирана нетна печалба за периода в размер на почти 264 млн. лева в сравнение с 24,7 млн. лева година по-рано, или над 10 пъти повече за една година.

Нетната печалба от енергийната дейност възлиза на над 57 млн. лева в сравнение с 25,8 млн. лева по същото време на миналата година, а от застраховането е за над 213,8 млн. лева в сравнение със 17,3 млн. лева.

В последната година акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с над 14% заради скандалите около румънския бизнес и отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“. Съд в Букурещ разпореди да започне производство по несъстоятелност на дружеството, а „Еврохолд“ ще обжалва решението на база изключение за противоконституционност.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още