IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Букурещ е разпоредил стартирането на производство по несъстоятелност за "Евроинс Румъния"

"Еврохолд" обяви, че ще обжалва решението на база изключение за противоконституционност

09:51 | 10.06.23 г. 1
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Съд в Букурещ е разпоредил стартирането на производство по несъстоятелност за „Евроинс Румъния“ – застрахователният бизнес на „Еврохолд България“ в северната ни съседка, съобщава онлайн медията romania-insider.com.

Решението е оповестено и от Службата за финансов надзор (ASF) на Румъния, според която полиците на компанията са валидни до 8 септември 2023 г.

„След като Апелативният съд в Букурещ отхвърли искането на „Евроинс Румъния“ за спиране на прилагането на решението за ASF на два пъти, съд в Букурещ реши да открие процедура по несъстоятелност на застрахователната компания. В този контекст, съгласно действащото законодателство, застрахователните полици, издадени от „Евроинс Румъния“,  са валидни 90 дни, т.е. до 8 септември 2023 г. (с изключение на гаранционните полици, които имат срок на валидност от 150 дни и изтичат на 7 ноември 2023 г.)“, посочва се в съобщението на ASF.

Органът се обръща към лицата, които са претърпели щети, покрити от застрахователни полици, издадени от „Евроинс Румъния“, и клиентите на компанията, които се нуждаят от частично възстановяване на застрахователната премия, да се обърнат към Фонда за гарантиране на застраховките (FGA). Крайният срок за регистриране искания за приемане на щети е 24 юли.

Назначен е съдебен ликвидатор

Букурещкият клон на CITR е назначен за съдебен ликвидатор на Евроинс от съда. Ролята на съдебния ликвидатор, съгласно закона, е да управлява ликвидацията на дружеството и да гарантира, че кредиторите ще възстановят в максимална степен вземанията си.

Съдът в Букурещ е отхвърлил възраженията на „Евроинс“ заради отнемането на лиценза на дружеството.

Първата стъпка в процедурата по несъстоятелност ще бъде определяне и оценка на активите и тяхната продажба, посочва медията. Идентифицирането на всички допълнителни източници на доход ще бъде от съществено значение за достигане на етапа на разпределяне на сумите на кредиторите, допълва медията.

Изданието припомня, че ASF отне лиценза на „Евроинс Румъния“ на 17 март т.г. Преди това "Еврохолд" обвини висши служители на регулатора, че са искали да овладеят застрахователния бизнес в Румъния.

Обжалване на база изключение за противоконституционност

Междувременно собственикът на „Евроинс Румъния“ – „Еврохолд България“, обяви, че ще обжалва решението на съда за обявяването на румънското дружество в несъстоятелност на база изключение за противоконституционност.

„Естеството на потенциалната противоконституционност е свързана с откриването на процедура по несъстоятелност срещу застрахователна компания на база на решение на румънския регулатор за отнемане на оперативния ѝ лиценз, без да е налично окончателно, влязло в сила решение на съда за законността на подобно действие на румънския регулатор, което лишава застрахователните компании от тяхното право на справедлив процес и ефективен съдебен контрол. Съгласно румънското право предоставянето на изключение за противоконституционност би трябвало да доведе до отмяна на решението за откриване на процедурата по несъстоятелност“, посочват от „Еврохолд България“ и „Евроинс Иншурънс Груп“ в съобщение, публикувано на сайта x3news.com.

Дружеството подчертава, че съдът в Букурещ все пак е допуснал жалбата на „Евроинс Румъния“ за противоконституционност и ще я изпрати за разглеждане от румънския Конституционен съд. Съдът е счел за необходимо да отправи запитване за потенциална противоконституционност на части от румънското законодателство за несъстоятелността, допълва се в съобщението.

„Практическа несъстоятелност“ заради (без)действия на временния администратор

От „Еврохолд“ обвиняват временния администратор на „Евроинс Румъния“, че не е извършил необходимите действия, за да осигури запазването на активите на дружеството. Според компанията „неговите действия доведоха до текущото състояние на „Евроинс Румъния“ на практическа несъстоятелност, която няма общо със състоянието на дружеството в момента на отнемането на лиценза от ASF, нито към референтните дати 30 септември 2022 г. и 30 юни 2022 г.“.

Дружеството уверява, че застрахователният му бизнес „Евроинс Иншурънс Груп“ и ключовите му дъщерни дружества са „напълно капитализирани и жизнеспособни и продължават своите нормални бизнес операции“.

Компанията подчертава, че ЕИГ е удовлетворило всички свои кредитори, с изключение на пряко свързаните със застрахователни претенции, които са в компетенциите на Румънския гаранционен фонд, които са поискали несъстоятелност на „Евроинс Румъния“.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Необходими Продукти кестени 1 кг https://recepti.gotvach.bg/r-5602-%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още