IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на "Еврохолд" поевтиняха с 4% заради скандал с румънския бизнес на дружеството

Според ЕИГ срещу румънското ѝ подразделение се води умишлена негативна кампания и има опит за овладяването му

20:15 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Акциите на „Еврохолд България“ АД поевтиняха с 4%, след като румънското подразделение на застрахователната група, част от холдинга, „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) се забърка в скандал.

В събота компанията обяви, че срещу бизнеса ѝ в северната ни съседка се води умишлена негативна кампания с участието на служители от румънския регулаторен орган заради серия медийни публикации. Румънски медии съобщават миналата седмица, че регулаторът в Румъния е завел наказателна жалба срещу ръководството на местното подразделение на „Евроинс" - третата за последните две години. Цитират се и документи, според които не са докладвани досиета, както и че дружеството не е изплатило 6 хил. щети. Най-сериозно е твърдението за липсващи 400 млн. евро от компанията и проблеми с платежоспособността ѝ.

От ЕИГ отричат румънският им бизнес да има финансови проблеми и казват, че той е добре капитализиран и изплаща щети бързо (за около 4 дни тази година и малко над 5 дни миналата година при разрешени максимум 30). Групата подчертава и включването на ЕБВР като акционер, който увеличи дела си в дружеството, както и неколкократното наливане на капитал в румънския бизнес през годините.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

По-рано днес групата съобщи, че работи с екип от външни консултанти за разрешаване на казуса, за да защити интересите на акционерите, инвеститорите и кредиторите. „Еврохолд“ посочва, че за казуса са информирани държавни и международни органи и институции и в момента се водят разследвания.

ЕИГ смята, че има опит за превземане на бизнеса в Румъния

В интервю за румънска бизнес медия Асен Христов, председател на надзорния съвет на ЕИГ, обвинява двама служители на румънския Орган за финансов надзор (ASF) в превишаване на служебните им правомощия, подвеждане на борда на регулатора чрез предоставяне на невярна информация и опит за превземане на румънския бизнес на „Евроинс“ чрез лица, близки до фалиралата компания „Сити Иншурънс“.

Христов обяснява в интервюто, че върху компанията е оказван натиск да придобие фалиралата „Сити Иншурънс“, а в един момент е имало и опит за овладяване на бизнеса на „Евроинс“ и сливане на двете дружества. След неколкократен отказ за сделка са започнали различни проверки на компанията, като тя е натискана да изплаща допълнителни обезщетения по някои щети. Христов казва, че в момента се оказва натиск в посока да се постави дружеството под администрация и на обществото в Румъния се представя, че ще му бъде спестен бъдещ проблем.

За цитираните от румънски медии документи, според които има нерапортувани случаи, Христов казва, че са за досиета, които са приключени, вкл. някои са разплатени, а други се отнасят до водачи, които нямат вина за инциденти, и информацията се представя в публикациите неправилно и тенденциозно.

Сесията на БФБ

Дружеството е второто най-ликвидно в днешната сесия, но само с 9 сделки и 5700 прехвърлени акции в резултат на ниската активност в рамките на сесията. Компанията е на четвърто място сред най-губещите акции, като лидер по спад са акциите на „Бии Смарт Текноложис“ с 12,66%, следвани от „Холдинг Нов Век“ със спад от 5% и „Индустриален Холдинг България“ с 4,25%.

Сесията на БФБ приключи с почти 341,9 хил. лева оборот от търговията с български акции и 178,6 хил. лева от търговията с международни акции.

Индексът SOFIX се понижи с 0,4% до 612,35 пункта, а BGBX40 изтри 0,35% до 141,33 пункта. BGTR30 отписа 0,15% до 738,11 пункта. BGREIT не отчете промяна.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още