IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Евроинс“ иска възстановяване на лиценза си в Румъния, ще работи от България

Според предложението на компанията „Евроинс България“ ще започне работа на румънския пазар под режима на свобода на услугите (FoS)

11:14 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Застрахователната компания „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) е подала искане пред Апелативния съд в Букурещ за възстановяване лиценза за работа на местното си дъщерно дружество „Евроинс Румъния“. В същото време компанията представи предложение, което ще ѝ позволи да продължи да работи на румънския пазар, съобщава онлайн изданието Romania Insider.

ЕИГ е подала искане пред съда за отмяна на решението от 17 март, съгласно което румънският финансов надзорен орган ASF отне лиценза на „Евроинс Румъния“ на българската компания „Еврохолд“ за „признаци на неплатежоспособност“, твърдейки, че има констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност.

По-късно Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване EIOPA потвърди липсата на капитал, макар че така и не беше официално публикуван доклад в това отношение.

В същото време ЕИГ казва, че е готова да прехвърли портфейла на румънското си дъщерно дружество към българското презастрахователно дъщерно дружество ЕИГ Ре, което по този начин ще извършва всички плащания, свързани с портфейла. Като част от предложението за уреждане на спора „Евроинс България“ ще започне работа на румънския пазар под режима на свобода на услугите (FoS).

Двата елемента на предложението не са представени от ЕИГ като свързани, но според изданието е естествено да се допусне, че освен ако българската компания не уреди по взаимно съгласие въпроса за румънския си портфейл, румънският орган ASF ще забрани на „Евроинс България“ да започне дейност на местния пазар.

След отнемане на оперативния лиценз на „Евроинс Румъния“ ASF прехвърли портфейла на компанията към гаранционния фонд на застрахованите лица FGA, което означава, че плащанията ще се обслужват от бъдещи купувачи на застраховки.

Припомняме, че според румънските власти в „Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. и той се е запазил и към 30 септември. За възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2,19 млрд. леи (над 445 млн. евро).

По-късно Асен Христов, председател на надзорния съвет на „Еврохолд България“, заяви, че компанията ще търси 500 млн. евро обезщетение заради отнемането на лиценза. Сумата покрива инвестицията в компанията за времето ѝ на пазара в Румъния – 270 млн. евро, и 230 млн. евро загуби, причинени на компанията след решението на застрахователния регулатор ASF.

Миналата седмица пък Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), акционер в ВИГ, обяви, че според доклад на независим актюерски експерт, извършил анализ на състоянието на „Евроинс Румъния“, дружеството е било финансово стабилно, когато лицензът му е бил отнет. ЕБВР и ЕИГ освен това отправиха предложение към ASF, с което да се разреши смущението на пазара, причинено от отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още