IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: „Евроинс Румъния“ е била финансово стабилна при отнемането на лиценза ѝ

Банката е отправила предложение за разрешаване на проблемите в застрахователния сектор в Румъния след отнемането на лиценза

15:20 | 06.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е наела независим актюерски експерт, който да извърши анализ на състоянието на „Евроинс Румъния“, след като румънският финансов надзорен орган ASF обяви, че е идентифицирал капиталов недостиг от над 400 млн. евро в застрахователя. Изготвеният анализ не предоставя никаква обосновка за ЕБВР да преразгледа убеждението си, че „Евроинс Румъния“ е била финансово стабилна, когато лицензът ѝ е бил отнет“, казват от банката в прессъобщение.

ЕБВР и „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) освен това са отправили предложение към ASF, с което да се разреши смущението на пазара, причинено от отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“, дъщерно дружество на ЕИГ.

Целта на предложението е да се намери решение, което няма да доведе до допълнителни разходи за притежателите на полици или данъкоплатците с намерението да се помогне за разрешаването на проблема, отбелязва ЕБВР. Отнемането на лиценза разкри задействани клаузи, ефективно премахващи серия от презастрахователни покрития за застрахователни искове в Румъния, и създаде голяма маса от потребители с непокрити застраховки, се казва още в прессъобщението.

Трите страни в момента са ангажирани в конструктивни разговори по отношение на предложението.

Припомняме, че ASF отне лиценза на румънското дъщерно дружество EUROINS ROMÂNIA на българската застрахователна компания „Еврохолд". Според румънските власти в „Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. и той се е запазил и към 30 септември. За възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2,19 млрд. леи (над 445 млн. евро).

През октомври 2021 г. ЕБВР направи миноритарна капиталова инвестиция в ЕИГ. Като акционер банката е работила с борда на ЕИГ за подобряване на дейността и представянето, особено в Румъния, се казва още в прессъобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.investor.bg/a/339-***-i-analizi/161473-chez-planira-investitsii-za-130-mln-lv-v-elektrorazpredelitelnata-mrezha
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още