IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" ще търси 500 млн. евро обезщетение заради отнемането на лиценза на "Евроинс Румъния"

Разходите за румънските данъкоплатци ще достигнат около 1 млрд. евро, според холдинга

16:43 | 21.03.23 г. 1
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

„Еврохолд България“ ще търси 500 млн. евро обезщетение заради отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“. Сумата покрива инвестицията в компанията за времето ѝ на пазара в Румъния – 270 млн. евро, и 230 млн. евро загуби, причинени на компанията след решението на застрахователния регулатор ASF. Това обяви на пресконференция в Букурещ пред румънски журналисти Асен Христов, председател на надзорния съвет на „Еврохолд България“.

Според Христов отнемането на лиценза на румънската компания на холдинга е противозаконно. То противоречи и на законодателството на Европейския съюз (ЕС), коментира още той.

Христов коментира, че общата загуба за румънските данъкоплатци ще достигне около 1 млрд. евро – число, което той цитира и на пресконференцията му в София на 17 март във връзка с отнемането на лиценза на компанията. В тази сума, освен иска за 500 млн. евро, се включват и парите, които румънският гаранционен фонд трябва да плати на бъдещите кредитори на "Евроинс Румъния". Тази сума е около 400 млн. евро. Отделно са разходите около съдебните дела и загубите заради увеличението на презастрахователните тарифи.

Христов потвърди, че холдингът няма да води дела, ако лицензът на дружеството „Евроинс Румъния“ бъде възстановен.

„Смятаме, че решението на ASF е прието на базата на неправилно изготвен доклад, който не отразява правилно финансовото състояние на „Евроинс Румъния“ и пренебрегва презастрахователния договор, сключен от „Евроинс Румъния“ с EIG Re на 9 март 2023 г.“, посочи Асен Христов.

Той подчерта, че от „Еврохолд“ ще бъде изпратена презентация за текущото състояние на „Евроинс Румъния“ до президента на Румъния, румънското правителство, сената, камарата на депутатите, министерството на финансите и други институции. Презентацията ще бъде изпратена и до европейските регулатори, Европейския парламент и Европейската комисия.

Христов отново обвини висши служители на ASF в опит за превземане на румънския бизнес на „Еврохолд“, както и в опит да измамят румънската общественост заради ситуацията с компанията. Според него тези служители на регулатора са свързани с хора, източили 400 млн. евро от фалиралата застрахователна компания City.

Междувременно Euractiv пише, че румънските политици спорят заради цената на застраховката „Гражданска отговорност“, чиято цена беше увеличена с 41% в сравнение с 2022 г. Премиерът Николае Чука поиска от ASF обяснения за цената, както и за ситуацията с „Евроинс Румъния“ – най-големия застраховател в страната.

Застрахованите румънски собственици на автомобили в „Евроинс Румъния“ са около 2,5 млн. души.

След резкия спад в сесията в петък и понеделник цената на акциите на "Еврохолд България" днес се възстановява от разпродажбите, като се повишава с над 7% към 16.15 ч. Това подкрепя възстановяването и на основния индекс SOFIX, който отново се връща на ниво над 604 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 11 месеца
ЗК ОЛИМПИК много харесва това.УДРИ КАКО КЬОВЕШИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още