IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния отне лиценза на „Евроинс Румъния“*

Според румънските власти в дружеството е констатиран сериозен недостиг на средства

13:41 | 17.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Румънският финансов надзорен орган ASF отне лиценза на местното дъщерно дружество EUROINS ROMÂNIA на българската застрахователна компания „Еврохолд". До развръзката се стига, след като в началото на февруари "Еврохолд" влезе в открита битка с регулатора, а председателят на Надзорния съвет Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и подготвяне на рейдърска атака спрямо компанията. 

Според румънските власти в „Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. и той се е запазил и към 30 септември. За възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2,19 млрд. леи (над 445 млн. евро). 


Според регулатора на Румъния между февруари 2020 г. и януари 2023 г. на "Евроинс" са наложени 26 санкции на стойност общо 3 млн. евро, като тези от тях, които са били оспорвани, са потвърдени от съда.  

Ето някои от изводите на регулатора:

- "Евроинс Румъния" надценява приходите и подценява разходите по презастрахователни договори. Според анализа на ASF дружеството е надценило приходите през 2021 г. със 151,5 млн. леи и е подценило разходите с 223 млн. леи. Към 30.06.2022 г. приходите са надценени със 127 млн. леи, а разходите са подценени с 91 млн. леи. В случая с презастрахователния договор за покриване на резерва за непредявени претенции (IBNR), сключен с компанията ЕИГ Ре, част от "Евроинс Иншурънс Груп", компанията не може да докаже, че между страните са извършени разплащания. 

- Към 30.09.2022 г.  „Евроинс Румъния"  не е оценило достатъчен резерв за щети, който да покрие всички бъдещи парични потоци, както се изисква от европейското и местното законодателство.

- „Евроинс Румъния" не е използвало най-добрите актюерски практики при изчисляването на резерва за нефинансирани претенции (IBNR), както се изисква от съответното законодателство и правилата.

- „Евроинс Румъния" не е приложило собствените си процедури за изчисляване на резервите, като установеният дефицит на резерва е 605 млн. леи.

- То не е направило оценка на сумите, възстановими от презастраховане, свързани с резерва за загуби за година на произшествие, и оценката на процента на презастрахователните цесии не е направена чрез позоваване на опита с изплатените обезщетения.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Версията на дружеството

"Както беше заявено в началото на февруари, когато "Еврохолд" алармира публично за незаконните действия срещу "Евроинс Румъния", през изминалия месец и половина ръководството на холдинга предприе всички необходими действия, които да предпазят останалите дружества от групата и да гарантират тяхното стабилно и нормално функциониране. В тази връзка казусът с "Евроинс Румъния" няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата. Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния срещу "Евроинс Румъния" холдингът е стартирал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света", казва се в становище на компанията. 

„Еврохолд" бе лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си „Евроинс Румъния".  

Според Асен Христов в случая става дума за „организирана атака срещу "Евроинс Румъния" от страна на служители на румънския финансов регулатор ASF, както и опити за „превземане" и "кражба" на бизнеса на дружеството в Румъния.

Преди месец той предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума за няколко процента от БВП. По думите му атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 млн. лева на Българската фондова борса. Активите на компанията в Румъния превишават 400 млн. лева. 

"На борсата ни с оборот от 2 млн. лева представяте ли си какво значи да се изсипят искания за 200 милиона? Тя на следващия ден ще блокира и ще фалира", каза тогава Христов.

Щети за холдинга

На пресконференция Асен Христов коментира, че ЕИГ РЕ вече е прекратило презастрахователния договор и ще задържи активите в изпълнение на желанието на румънския регулатор.

По думите му групата ще обжалва решението на регулатора. Ако лицензът на компанията бъде върнат, действието на презастрахователния договор ще бъде възстановено и ЕИГ РЕ ще покрива щети в Румъния. Ако обаче лицензът не бъде върнат, ще се водят съдебни дела и с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е акционер в групата ЕИГ.

Претенциите за провалената инвестиция на групата в Румъния, която за 15 години на пазара там достига около 280 млн. евро, ще са за десетки, дори стотици милиони, коментира Асен Христов. Щетите за румънската икономика може да стигнат над 1 млрд. евро, прогнозира той.

Според него благодарение на структурата на презастраховането няма да има значително засягане на „Еврохолд“. Единствената връзка е презастрахователният договор, но след прекратяването му няма да има рискове по него. Заради ситуацията ще се намали стойността на застрахователната група. Преди събитията в Румъния оценката ѝ е била 500-600 млн. евро, коментира той.

Застрахователният бизнес в другите 12 страни, където групата е активна, няма да бъде засегнат от ситуацията. Няма риск и за енергийния бизнес на холдинга, който е напълно отделен и няма никаква връзка между двата холдинга, допълни Христов. Холдингът няма да бъде натоварен с тежки плащания, които да не могат да бъдат поети, посочи още той.

Христов посочи, че „Евроинс Румъния“ е минала и през много добри, и през много трудни времена. След фалита на най-голямата румънска застрахователна компания City, по негови думи, пазарът се е възстановил, тъй като City е правила дъмпинг на цените.

Христов обвинява висши служители на румънския регулатор, че са свързани с фалиралата City. Според него служителите имат желание да предизвикат скандал на пазара, за да прикрият това, което се е случило със City. Христов допълни, че Гаранционният фонд на Румъния е почти празен, независимо че след фалита на City 10% от застрахователните премии се заделят в него. Той цитира и информация, че фондът не е покрил и една трета от исковете, които са предявени след фалита на City. Ситуацията с „Евроинс Румъния“ може да оправдае и искането на допълнителни пари от държавата за Гаранционния фонд в Румъния, допълни Асен Христов.

Що се отнася до самия бизнес на ЕИГ в Румъния, той посочи, че компанията няма забавени плащания и е изпълнявала всичките си задължения до днешна дата.

Според Христов тази криза може да доведе и до падане на правителството. Заради фалита на City, по негови думи, местният Гаранционен фонд има нужда от около 500 млн. евро. При „Евроинс Румъния“ ситуацията е по-благоприятна, но фондът ще трябва да покрие плащания по предявени щети през следващите 12 месеца. Компанията ежегодно е плащала по около 1,2 млрд. евро, каза още той.

Бизнесите извън Румъния

В отделно съобщение компанията посочва, че извън „Евроинс Румъния“ всички други дъщерни дружества и бизнеси на „Еврохолд“ работят и ще продължат да работят както обикновено.

Комисията за финансов надзор също съобщи, че е получила уведомление от ASF за отнемането на лиценза за „Евроинс Румъния“ и откриването на производство по несъстоятелност.

Българският регулатор уведомява, че „Евроинс Румъния“ (Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A.) не извършва застрахователна дейност в България.

„Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло“, посочва се в съобщението на Комисията.

Акциите на "Еврохолд" поевтиняват с над 6% на БФБ към 14:45 ч.

* Актуализирана информация след пресконфенецията на Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: onezero007... първо си купи кола , след това я застраховай , когато те блъснат , искам да пообикаляш малко по застрахователи , и после да споделиш преживявания и кой от тях плаща и по колко и кога ... когато понатрупаш опит , не е зле да споделиш , българските (да не пиша имена тук) , ако и когато , ли плащат повече и по-бързо или лошите и алчни европейски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
До: onezero007, А това което предлагаш не е демократично. Как така парите ще остават тук и да не ги изнасят навън? Ако това стане веднага ще ни ритнат от Евроатлантическия ни съюз. Защо да оставят парите при народа ни, като така им е добре? Това са Евроатлантически демократични ценности. Не случайно сме с огромен отрицателен търговски баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
onezero007
преди 1 година
За какво им е на *** друг да им обира сигурните пари от ГО? И тука трябва така да постъпим с всички "инвеститори" дето само събират пари и ги изнасят навън, явно може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Това валитче е незначително на фона на това което следва през тази година. Скоро ше има още няколко контролирани фалита. Това с банките в САЩ и Швейцария не е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Майкооооооо... Е те тия Еврохолд(Ивелина забравих презимето) не купиха ли ЧЕЗ наскоро?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 12
melon
преди 1 година
Явно румънците имат силна държава. Не знам кой крив, кой прав, но се усеща твърдата държавна ръка. Набутаха в затвора доста корумпирани и се развиват добре. САЩ ще им махат визите, а тук перкат с Магнитски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 24
Repoman
преди 1 година
Румънците се правят на по-светци от папата. Тези констатации хич не са отсега, вече много години е така положението и то не само с този застраховател, но както се вижда няма проблеми. Сега изведнъж - проблем било. Добре че при нас в БГ-то не сме толкова стриктни и го даваме по-лабаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още