IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднократен ефект увеличава силно приходите от застраховане на "Еврохолд" за първото тримесечие

Заради спада на цената на тока постъпленията от енергийната дейност на дружеството намаляват

11:41 | 11.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

„Еврохолд България“ отчита ръст на приходите и печалбата през първото тримесечие в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. 

Това става ясно от консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Променя се обаче балансът на дейностите, които допринасят най-силно за представянето на дружеството. Заради спада на цената на тока приходите от енергийната дейност намаляват за периода, но пък печалбата в сегмента значително се увеличава.

Същевременно приходите от застрахователната дейност се увеличават въпреки проблемите на румънската компания на холдинга, които се задълбочиха през февруари и март, в края на тримесечието.

Финансово представяне през първото тримесечие

Консолидираните приходи на „Еврохолд“ към края на март възлизат на над 1,5 млрд. лева в сравнение с малко над 1 млрд. лева към края на март година по-рано. Увеличението за периода е повече от 44%.

От тях приходите от енергийна дейност намаляват с почти 18% до близо 726,8 млн. лева от 883,2 млн. лева, а от застрахователна дейност се увеличават над 4 пъти до повече от 787 млн. лева от 168,6 млн. лева. Този съществен ръст компанията обяснява с еднократен ефект заради казуса с „Евроинс Румъния“.

Разходите на дружеството нарастват до над 1,1 млрд. лева към края на март в сравнение с 929,5 млн. лева година по-рано, или с повече от 18% на годишна база.

Компанията отчита консолидирана нетна печалба за периода в размер на почти 264 млн. лева в сравнение с 24,7 млн. лева година по-рано, или над 10 пъти повече за една година.

Нетната печалба от енергийната дейност възлиза на над 57 млн. лева в сравнение с 25,8 млн. лева по същото време на миналата година, а от застраховането е за над 213,8 млн. лева в сравнение със 17,3 млн. лева.

В последната година акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с над 14% заради скандалите около румънския бизнес и отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“. Съд в Букурещ разпореди да започне производство по несъстоятелност на дружеството, а „Еврохолд“ ще обжалва решението на база изключение за противоконституционност.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още