IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за нормализиране тласнаха турските акции към нов връх

Индексът Borsa Istanbul 100 достигна абсолютен връх от 5730,19 пункта в понеделник

17:29 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турските акции достигнаха рекордни върхове в понеделник на фона на новината, че бивши банкери от Wall Street ще влязат в новия икономически екип на страната, разпалвайки оптимизъм за завръщане на правителството към по-конвенционални политики, съобщава Bloomberg.

Индексът Borsa Istanbul 100 достигна абсолютен връх от 5730,19 пункта в понеделник, продължавайки 25-процентното си повишение след втория кръг на президентските избори на 28 май. По-късно част от ръстовете бяха заличени - към 16:30 ч. българско време измерителят е на ниво от 5650,84 пункта, което е ръст от 0,4% за денонощието.

Въпреки това бенчмаркът остава сред най-зле представилите се водещи индекси през тази година в доларово изражение, понижавайки се с 18% заради все така ускоряващото се поевтиняване на лирата.

Borsa Istanbul 100 е в подем, след като президентът Реджеп Ердоган обеща назначаването на нов икономически екип с „международна знаменитост“ в първата си реч след изборите. В петък той назначи Хафизе Гайе Еркан, бивш съглавен изпълнителен директор на First Republic Bank, за гуверньор на централната банка. Седмица по-рано той назначи Мехмет Шимшек, бивш стратег на Merrill Lynch, за нов финансов министър.

Трейдърите се надяват, че новите назначения показват отдалечаване на страната от нетрадиционните икономически политики, изплашили чуждестранните инвеститори през последните години.

Оптимизмът сред трейдърите също така идва и от растящото им убеждение, че страната вече почти е изчерпала възможностите за разширяване на нетрадиционните си политики. Това се подчертава и от рекордния дефицит по текущата сметка, отчетен по-рано тази година. В същото време години на скъпоструващи интервенции източиха валутните резерви, поддържайки изкуствено стабилността на лирата.

Дефицитът по текущата сметка неочаквано се е увеличил до 5,4 млрд. долара през април, показват данни на централната банка от понеделник. За сравнение, ревизираните данни за март бяха за 4,9 млрд. долара.

Откакто се проведе вторият тур на изборите на 28 май, с който Ердоган получи нови пет години начело на страната, турската лира се обезцени с над 15% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още