IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът владее борсите в Европа преди заседанията на Фед и ЕЦБ

Акциите на швейцарския кредитор UBS поскъпнаха с близо процент, след като обяви, че е приключила поглъщането на Credit Suisse

19:40 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с ръстове, докато инвеститорите се готвят за предстоящите заседание на централните банки в Европа, САЩ и Азия, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с 0,16 на сто до 460,73 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,93% до 16 097,87 пункта.

Британският бенчмарк FTSE се повиши с 0,11 на сто до 7570,69 пункта.

Пазарите реагираха на факта, че икономическите анализатори във Великобритания се отказват от прогнозите си за рецесия, след като спадащите цени на енергоизточниците и по-големите от очакваното разходи спомогнаха за растежа през първата половина на 2023 г. И двете най-големи бизнес лобистки групи във Великобритания очакват, че икономиката ще се разшири леко през тази година, избягвайки две последователни тримесечия на спад, които те очакваха по-рано. Проучване на Bloomberg сред британски икономисти също показва засилване на консенсуса за растежа. 

Междувременно Конфедерацията на бизнес индустрията (CBI) заяви, че сега прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт от 0,4% през 2023 г. За 2024 г. тя очаква разширяване с 1,8%. Тези цифри са по-високи от предишните прогнози за свиване с 0,4% през тази година и ръст от 1,6% през следващата.

Френският индекс CAC записа увеличение от 0,52 на сто до 7250,35 пункта.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 юни. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 12 юни.

Заседанията на Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) ще определят движението на пазарите през тази седмица, докато трейдърите търсят улики за паричната политика на регулаторите.

Акциите на швейцарския кредитор UBS поскъпнаха с близо процент, след като обяви, че е приключила поглъщането на своя финансово колапсирал  конкурент, Credit Suisse. Разширената UBS Group сега има баланс от 1,6 трлн. долара и работна сила от 120 000 души, въпреки че изпълнителният директор Серджо Ермоти предупреди, че са вероятни „болезнени“ съкращения на персонала.

Цените на петрола се сринаха по време на търговията в понеделник следобед, тъй като участниците на енергийния пазар още оценяват вероятността от по-нататъшни повишения на лихвените проценти от страна на Фед. Фючърсите върху Брент поевтиняха с 3,1% до 72,52 долара за барел, докато тези върху американския сорт WTI изтриха 3,7% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още