IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с ръстове

Инвеститорите са в очакване на лихвените решения на Фед и ЕЦБ

19:46 | 13.06.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси затвориха с ръстове на фона на силните данни за пазара на труда във Великобритания и данните за инфлацията в САЩ, публикувани точно преди следващото заседание на Федералния резерв.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,55% до 463,27 пункта. Повечето сектори в индекса приключиха с повишения.

Акциите на компаниите от миннодобивния сектор например поскъпнаха с 2,7% средно, а на технологичните компании – с 1,5%.

Водещият германски индекс DAX добави 0,83% до 16 230,68 пункта, FTSE 100 във Великобритания нарасна с 0,32% до 7594,78 пункта, а CAC 40 във Франция – с 0,56% до 7290,8 пункта.

Публикуваните данни за инфлацията в САЩ показаха забавяне на ръста на цените до най-ниско ниво от две години. Измерителят се следи внимателно, защото той е в основата на решенията на Фед за лихвените нива, пише CNBC.

Заседанието на американската централна банка е в сряда.

Според CME FedWatch Tool има 81% шанс Фед да спре повишаването на лихвените проценти още от тази среща.

Инвеститорите също се подготвят за заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) за паричната политика в четвъртък, на което се очаква увеличение на основната лихва от 25 базисни пункта.

Пазарите също така реагираха на данните за заплатите в Обединеното кралство по-рано във вторник. Ръстът на средната годишна заплата в страната се ускорява от 6,7% на 7,2% през тримесечието от февруари до април. Този темп надвишава очакванията на инвеститорите.

Заетостта се е увеличила с 0,2 процентни пункта, а броят на свободните работни места е намалял със 79 000 до 1 051 000, сочат още данните.

Според Ашли Уеб, британски икономист в Capital Economics, тези данни допринасят за „жегата в централната банка и натиска за допълнително повишаване на лихвените проценти на политическата среща следващия четвъртък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още