IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq 100 достигнаха най-високи нива от април 2022 г.

Инвеститорите на Уолстрийт залагат, че Фед ще задържи нивото на лихвите

23:28 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всички основни американски индекси затвориха с ръстове във вторник, като Dow Jones добави повече от 140 пункта и достигна ниво от 34 200 за първи път от февруари.

S&P 500 и Nasdaq 100 нараснаха със, съответно, 0,7% и 0,8%, като достигнаха

Настроенията на инвеститорите се подобри, след като докладът за инфлацията в САЩ показа забавяне на ценовия натиск през май. Това засилва очакванията, че Федералният резерв може и да запази без промяна лихвените проценти по време на срещата, насрочена за тази седмица.

Последните коефициенти дават 99% шанс централната банка на САЩ да запази лихвите на текущия целеви процент от 5% до 5,25%, според инструмента FedWatch на CME Group, цитиран от CNBC.

През май общата инфлация в САЩ се забавя до 4% от 4,9% през април, малко под пазарния консенсус от 4,1%, докато основната инфлация нараства с 5,3%, което е в унисон с очакванията.

Акциите на технологичните компании поскъпнаха най-силно, тъй като облекчаването на инфлацията повишава оптимизма за сектора. Пазарната оценка на Oracle се повиши с 0,2%, след като резултатите на компанията надминаха прогнозите на Wall Street за четвъртото фискално тримесечие.

Акциите на стрийминг гиганта Netflix добавиха близо 2,8%.                 

Акциите на компаниите за материали също се възползваха от ръста на по-широкия пазар на фона на поскъпването на суровините, вкл. цените на металите, поради оптимизма за търсенето, след като Китай намали краткосрочните си лихвени проценти, за да подкрепи възстановяването на икономиката.

Енергийните акции също напреднаха, тъй като цените на петрола натрупаха печалби заради решението на Китай за лихвите. Акциите на Baker Hughes Co, APA Corporation и Halliburton Company са сред най-печелившите от енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още