IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът да прекъсне двуседмичната си серия на поевтиняване 

Очаква се китайското търсене на петрол да продължи да нараства с гарантирани темпове през втората половина на годината, твърди анализатор 

09:36 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В петък сутринта цените на петрола започнаха деня с леко отстъпление спрямо значителните си ръстове от предходния ден, преди отново да поемат нагоре, предава dpa-AFX. В началото на търговията един барел (159 литра) северноморски суров петрол тип Брент с доставка през август струваше 75,55 долара - с 12 цента по-малко от предходния ден. Цената на барел американски петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през юли спадна с 10 цента до 70,52 долара. Към 9 часа обаче цените са нагоре – Брент поскъпва с 0,15% до 75,80 долара за барел, докато за WTI ръстът е подобен – 0,14% до 70,72 долара за барел. Така петролът вероятно ще сложи край на двете седмици на отстъпление. 

През последните дни цените на петрола се повишават. Подкрепата дойде главно от Китай, където централната банка допълнително облекчи паричната си политика тази седмица с цел да подпомогне отслабващата вътрешна икономика. Съществуват и спекулации за допълнителни икономически стимули от страна на държавата. Китай е един от най-големите потребители на енергия в света.

В други държави, особено в САЩ, преобладават икономическите тревоги. Тъй като Федералният резерв на САЩ повиши през последните месеци рязко основните си лихвени проценти, за да се бори с високата инфлация, в най-голямата икономика в света се опасяват от рецесия. В еврозоната икономическото производство вече леко спадна през зимното полугодие. Това оказва влияние върху търсенето на енергия и цените на петрола. 

Данните от четвъртък сочат, че през май производството на петрол в Китай е нараснало с 15,4% спрямо година по-рано, достигайки втория по големина резултат в историята. Очаква се китайското търсене на петрол да продължи да нараства с гарантирани темпове през втората половина на годината, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Kuwait Petroleum Corp.

В Съединените щати публикуваните в четвъртък данни показаха, че продажбите на дребно неочаквано са се увеличили през май, заедно с по-високите от очакваното молби за помощи при безработица през миналата седмица. Доларът се обезцени до петседмично дъно спрямо кошница от други валути. По-слабият долар прави петрола по-евтин за притежателите на други валути, което може да засили търсенето. 

Цените на суровия петрол се опитват да намерят подкрепа, тъй като перспективите за глобалния растеж остават уязвими от по-нататъшни сътресения от агресивните кампании за повишаване на лихвените проценти.
Едуард Моя
анализатор в Oanda

Анализаторите очакват също така доброволното намаляване на добива на суров петрол, осъществено през май от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, както и от Саудитска Арабия през юли, да подкрепи цените.

Все пак над пазарните нагласи надвисва слабата икономическа перспектива, тъй като ръстовете на промишленото производство и продажбите на дребно в Китай през май не отговориха на прогнозите.

„Цените на суровия петрол се опитват да намерят подкрепа, тъй като перспективите за глобалния растеж остават уязвими от по-нататъшни сътресения от агресивните кампании за повишаване на лихвените проценти", казва в изпратена до Investor.bg бележка Едуард Моя, анализатор в OANDA. 

В четвъртък Европейската централна банка очаквано повиши лихвените проценти до 22-годишен връх. По-рано тази седмица Федералният резерв на САЩ сигнализира за увеличение с поне половин процентен пункт до края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още