IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „София комерс-Заложни къщи“ са одобрили дивидента от 16 ст. на акция

Дружеството отчита годишен ръст на приходите и печалбата през първото тримесечие

11:20 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: София комерс-Заложни къщи АД
Снимка: София комерс-Заложни къщи АД

Акционерите на „София комерс-Заложни къщи“ АД са одобрили изплащането на 0,16 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2022 г.

Това се вижда от протокола от проведеното на 14 юни общо събрание на акционерите, публикуван на сайта x3news.com.

Общата сума, която дружеството ще изплати на акционерите, възлиза на малко над 1,4 млн. лева.

Право да получат дивидент ще имат лица, вписани като акционери в централния регистър за ценни книжа към 28 юни.

От ръководството на дружеството уточняват, че дивидентът ще бъде изплатен на два транша в равен размер, по 0,08 лева на акция бруто. Първият транш ще започне да се изплаща на 14 юли, а вторият – на 11 август т.г.

Нетният дивидент на акция след приспадане на данъците възлиза на 0,152 лева на акция общо, а на всеки транш – по 0,076 лева.

„София комерс-Заложни къщи“ приключва първото тримесечие с ръст на приходите и печалбата на консолидирана основа. Приходите от дейността възлизат на 2,5 млн. лева за периода при 1,9 млн. лева година по-рано, което е с над 31% ръст на годишна база.

Разходите за периода се увеличават до над 1,3 млн. лева от 938 хил. лева година, или с над 38%, по-рано заради силното повишение на разходите за възнаграждения. Последните вече надвишават 1 млн. лева за периода при малко над 700 хил. лева година по-рано, или са с 43% повече.

Нетната печалба на компанията към края на март е в размер на почти 1,1 млн. лева при малко над 900 хил. лева година по-рано, или се увеличава с 22% в сравнение с края на март 2022 г.

Дружеството отчита положителен нетен паричен поток от оперативна дейност за периода януари-март в размер на 714 хил. лева при отрицателен в размер на 789 хил. лева година по-рано. Нетните потоци от инвестиционна и финансова дейност са отрицателни в размер на, съответно, 3 хил. лева и 66 хил. лева.

Така компанията увеличава паричните средства и еквиваленти до почти 1,8 млн. лева от над 1,1 млн. лева в началото на годината, или с почти 56%. На годишна база паричните средства се увеличават повече от два пъти.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още