IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва възходящо второто полугодие, книжата на Tesla поскъпнаха с 6%

Американските пазари затвориха по-рано днес заради националния празник на САЩ във вторник

22:40 | 03.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха лек ръст в понеделник в кратка сесия, която постави началото на второто полугодие от вече звездна година на Wall Street, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 10,87 пункта и завърши деня на ниво от 34 418,47 пункта. Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,12% до равнище от 4455,59 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,21% до 13 816,77 пункта.

Американските пазари затвориха рано преди националния празник на 4 юли. Те ще останат затворени и във вторник.

Книжата на Tesla поскъпнаха с 6,9%, след като производителят на електромобили обяви цифри за доставките и производството си, които надминаха очакванията на анализаторите. Цената на акциите на други производители на електромобили като Rivian, Fisker и Lucid нарасна в тандем.

Съкратената сесия в понеделник постави началото на нов месец, тримесечие и полугодие за борсовата търговия. В петък Nasdaq Composite записа най-големия си ръст за първото полугодие от 1983 г. насам, като прибави 31,7% към стойността си, а S&P 500 е нагоре с 15,9% и отбеляза най-доброто си представяне за първото полугодие от 2019 г. Dow Jones изостана и нарасна със скромните 3,8% за периода.

Ръстовете се случват на фона на ентусиазма около изкуствения интелект, който подкрепи технологичните акции. Неотдавнашни данни показаха, че американската икономика е устойчива въпреки по-високите лихви и това също подобри нагласите на инвеститорите, като успокои някои опасения на Wall Street за дългоочаквана криза.

В макроикономически план индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността за юни записа малко по-слабо представяне от очакванията. Показателят за миналия месец отново беше под 50 пункта, показвайки, че икономическата дейност намалява. По-късно през седмицата инвеститорите ще следят данните за пазара на труда.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,858% и 3,87%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,09% до 103 пункта. Еврото поевтиня до 1,091 долара, а паундът се разменя за 1,269 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,28% до 144,73 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши в понеделник, след като топ износителите Саудитска Арабия и Русия обявиха съкращаване на доставките за август. След съобщението цените компенсираха по-ранните си загуби, породени от притесненията от забавяне на световната икономика и възможните повишения на лихвите от САЩ.

Фючърсите върху международни бенчмарк Брент прибавиха 43 цента до 75,84 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 39 цента до 71,03 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% до 1934,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Sell in May контранаступ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още