IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската Hidroelectrica стигна оценка от 10 млрд. долара в „историческо“ IPO

Стойността на първичното публично предлагане, най-голямото в Европа от началото на годината, се намира около средата на очаквания диапазон за акция

16:46 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Румънският производител на енергия Hidroelectrica записа „исторически успех“ с първичното си публично предлагане (IPO). Стойността на акциите ѝ достигна 104 леи (22,87 долара), което означава пазарна капитализация от 10,3 милиарда долара, съобщава Ройтерс.

Стойността на първичното публично предлагане, най-голямото в Европа от началото на годината, се намира около средата на очаквания диапазон за акция от 94-112 леи.

„Радваме се да видим силния инвеститорски интерес, който успя да доведе до такъв успешен резултат“, казва главният изпълнителен директор Богдан Бадеа. Акцията ще започне да се търгува на 12 юли на букурещката борса.

Продажбата включва съществуващи акции, притежавани от Fondul Proprietatea, фонд, управляван от американския мениджър на активи Franklin Templeton.

Правителството ще запази своя дял от 80% в най-големия производител на електроенергия в страната, който има мощност от 6,3 гигавата от 182 водноелектрически централи.

Въпреки че листването на компанията се обсъжда вече повече от десетилетие, IPO-то в крайна сметка бе изискано от ЕС в рамките на сделка за отключване на постпандемични средства за възстановяване.

„Говорим за събитие, чакано повече от 10 години, както и за най-голямото листване в историята на Букурещката фондова борса“, посочва в изявление румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдуя.

Очаква се още две други европейски компании да завършат IPO-та тази седмица – подразделението на ThyssenKrupp Nucera, както и британската компания за парични трансфери CAB Payments.

Банкерите се надяват, че този внезапен наплив от листвания след продължителната суша ще насърчи и други европейски корпорации да станат публични през остатъка от тази година и през 2024 г. Представянето на акциите, след като започнат да се търгуват, ще се наблюдава внимателно.

Миналата година коригираният марж EBITDA на Hidroelectrica достигна 64% от приходите, два пъти над маржа от 30%, отчетен от австрийския Verbund, най-близкият ѝ конкурент. Акциите на Verbund са загубили повече от една пета от стойността си на Виенската фондова борса през последните 12 месеца.

Verbund е един от най-големите европейски производители на електроенергия от водноелектрически централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още